Pátek, 29. března 2024

Zásah regulátora brzdí investice do bioplynek

Zásah Energetického regulačního úřadu proti výstavbě bioplynových stanic odradil velkou část investorů.

Zásah regulátora brzdí investice do bioplynek

Podle původních plánů měli investoři letos v Česku postavit okolo stovky bioplynových stanic s elektrickým výkonem 50 megawattů. Skutečností však nejspíše budou méně než poloviční čísla. Podle Miroslava Šafaříka, který vede sekci bioplynu v oborovém sdružení CZ Biom, se letos postaví zhruba 40 stanic. Jak je patrné z informací Energetického regulačního úřadu, v prvním pololetí získaly licenci pouze dvě nové elektrárny poháněné bioplynem.

Řadu investorů odradilo snížení výkupních cen od ledna letošního roku i nejistota ohledně nastavení podmínek v příštích letech. "Další své projekty přepracovali, aby se vešli do výkonu 550 kilowattů. Větší bioplynky se už stavět nevyplácí," dodal Šafařík. Kdo nestihne svou bioplynovou stanici postavit do konce roku, zvýhodněnou výkupní cenu vyrobené elektřiny už nezíská.

Co se týká fotovoltaiky, stát podporuje pouze malé instalace na budovách o výkonu nejvýše 30 kilowattů. Zájem o střešní solární panely navzdory razantnímu poklesu výkupní ceny dále pokračoval. Během prvního letošního pololetí přibylo 3202 těchto zařízení, jejich celkový instalovaný výkon dosahuje 28,7 megawattu.

Podle výkonné ředitelky České fotovoltaické průmyslové asociace Veroniky Knoblochové zájem investorů v druhém pololetí opadne. Důvodem je jak další pokles státem garantované výkupní ceny a "zeleného bonusu", tak i zavedení cel na čínské solární panely. Investoři dál stavějí i malé vodní elektrárny, jen za letošní první pololetí jich přibylo 15 o celkovém výkonu 2,8 megawattu. Přibyla i jedna hydroelektrárna střední velikosti - zařízení o výkonu přes 2,5 megawattu uvedla v Liběchově na Mělnicku do provozu firma Mercator Energy. Během prvního pololetí naopak v Česku nebyla spuštěna ani jedna větrná elektrárna.

AUTOR: David Tramba

"Provozní podporu pro nové fotovoltaické elektrárny ani bioplynové stanice v příštím roce nevypíšeme,"
říká předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů