Pátek, 29. března 2024

Cestující vlakem mohou na Zlínsku odevzdat staré spotřebiče

Cestující vlakem mohou na Zlínsku odevzdat staré spotřebiče

Cestující na železniční trati mezi Otrokovicemi a Vizovicemi na Zlínsku budou moci odevzdat nepotřebný spotřebič. Akce na podporu zpětného odběru elektrozařízení a jeho recyklace potrvá od pondělí do pátku. Nese název Jízda do stanice Recyklace, informovali ČTK zástupci neziskové společnosti Elektrowin.

Starý či nepotřebný elektrospotřebič budou moci lidé odevzdat ve stanicích Otrokovice, Zlín střed a Vizovice a také ve speciálních vlacích, které na trati pojedou čtyřikrát denně. Získají při tom los, za který mohou vyhrát nový spotřebič v hodnotě 1000 korun. Výherci budou vyhlášeni při Dni Zlínského kraje 5. října na zlínském vlakovém nádraží.

Jízdu mohou absolvovat také studenti středních škol. Pro ně bude na nádražích připravena lekce ekologie. Akci pořádá kraj ve spolupráci s neziskovou společností Elektrowin a Českými drahami.

Zlínský kraj je první, kde se podobná kampaň uskuteční. "Pro Elektrowin jsme v minulosti připravili už několik roadshow, letos jsme tedy pro změnu navrhli railshow," uvedla Květa Hrubešová z agentury Omne Bonum, která akci připravuje.

Společnost Elektrowin se sběru a recyklaci starých spotřebičů věnuje osm let. "Za tu dobu jsme vytvořili síť téměř 12.000 sběrných míst a vysbírali přes osm milionů spotřebičů," uvedla ředitelka zákaznického oddělení společnosti Táňa Pokorná. Podobnými akcemi, jako je sběr spotřebičů při cestě vlakem, se společnost snaží, aby ekologické chování bylo pro lidi pohodlné.

Podle odhadu Českých drah vlakem za týden pojede a jednotlivými nádražími projde více než půl milionu cestujících.

Jana Kuncová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů