Pátek, 19. dubna 2024

Evropský festival ptactva se vydařil, tisíce pozorovatelů ptáků pozorovalo miliony ptáků

Evropský festival ptactva se vydařil, tisíce pozorovatelů ptáků pozorovalo miliony ptáků

Více než 19 tisíc pozorovatelů ptáků z 30 zemí Evropy a Střední Asie o uplynulém víkendu sledovalo fascinující podzimní tah ptáků do teplých krajin. Na více než 900 akcích Evropského festivalu ptactva o uplynulém víkendu napočítali milovníci přírody více než 2,4 milionu ptáků.

V České republice se konal Evropský festival ptactva na 35 lokalitách, zúčastnilo se ho 889 pozorovatelů ptáků a ti pozorovali celkem 106 931 ptáků.

Na střední Moravě pozorovali účastníci Evropského festivalu ptactva, pod vedením členů Moravského ornitologického spolku, 2912 ptáků více než 70 druhů. V Tovačově (PR) pozorovali 882 ptáků 64 druhů, např.: labuť zpěvná (1 ex.), husice nilská (3 ex.), orel mořský (1 ex.), orlovec říční (1 ex.), potápka rudokrká (1 ex.), chřástal malý (1 ex.). V Záhlinicích (KM) pozorovali 1048 ptáků 54 druhů, např.: ostříž lesní (4 ex.), orel mořský (1 ex.), jespák obecný (11 ex.). Na Choryňských rybnících (VS) pozorovali 645 ptáků 50 druhů, např.: skřivan polní (18 ex.), potápka černokrká (4 ex.). Na Chomoutovském jezeře pozorovali 337 ptáků 45 druhů, např.: konipas luční (1 ex.), vlaštovka obecná (4 ex.).

Podle Adolfa Goebela z Moravského ornitologického spolku, který vedl ornitologickou exkurzi v Tovačově, byl nejvzácnějším ptákem pozorovaným na střední Moravě chřástal malý. Jde totiž o ptáka, který žije velmi skrytě v porostech vodních rostlin a neviděla ho ani řada velmi zkušených ornitologů.

"Festivalové akce jsou především místem setkání milovníků ptáků, kteří chtějí ptáky pozorovat, povídat si o nich a vůbec se těšit z jejich přítomnosti. Mnozí vášniví ornitologové se ale chtějí i více dozvědět o tom, co všechno tažným ptákům na jejich cestách hrozí, ať už jsou to masové odchyty a lov ve Středomoří nebo ztráta přirozeného prostředí na zimovištích v Africe," říká Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické, která festival každoročně koordinuje v České republice.

Největší zajímavosti letošního ptačího festivalu v Česku jsou:

Nejvíce ptáků pozorovali na Žehuňském rybníku - téměř 57 tisíc ptáků a to především díky ohromným hejnům špačků (cca 55 tisíc jedinců).
Návštěvníci festivalu u rybníka Nesyt měli štěstí na pozorování vzácného rákosníka tamaryškového.
U Vavřineckého rybníku viděli více než 300 vlaštovek, což v říjnu již nebývá obvyklé. Důvodem je zřejmě pozdní hnízdění a současné stále teplé počasí s dostatkem hmyzu přes den.
V Lednici měli neobvyklé pozorování velkého hejna čírek obecných (300 jedinců).
Na Červenohorském sedle zaznamenali silný průtah pěnkavy obecné (cca 12 tisíc jedinců).

20. ročník Evropského festivalu ptactva byl velmi úspěšný a to především díky počasí, které přálo jak pozorovatelům, tak i tažným ptákům.

Jiří Šafránek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů