Pátek, 29. března 2024

Vyjádření Ministerstva životního prostředí k výrokům Hnutí Duha o ukončení recyklace v České republice

Vyjádření Ministerstva životního prostředí k výrokům Hnutí Duha o ukončení recyklace v České republice

Ohrazujeme se proti tvrzení Hnutí Duha, které médiím rozeslalo tiskovou zprávu, ve které tvrdí, že Rusnokova vláda nadále neplánuje podporovat recyklaci. To je holý nesmysl. Míra recyklace komunálního odpadu v ČR už několik let stoupá. V roce 2011 bylo materiálově využito 31 % komunálního odpadu. ČR se zavázala vůči Evropské unii do roku 2020 zvýšit nejméně na 50 % hmotnosti celkovou úroveň přípravy k opětovnému použití a recyklaci alespoň u odpadů z materiálů jako papír, plast, kov a sklo.

Mezi hlavní priority rozvoje odpadového hospodářství, jež jsou dány rámcově Politikou životního prostředí, evropskými závazky ČR a praktickými potřebami vyplývajícími ze stávajícího stavu odpadového hospodářství, patří především naplňování hierarchie nakládání s odpady. Rádi bychom se zaměřili na zákaz skládkování neupraveného směsného komunálního odpadu někde mezi lety 2023-2025 a nakládání s odpady podle hierarchie - tedy nejlepší je, aby odpad vůbec nevznikl, a když už vznikne, aby byl přednostně recyklovaný, to, co již nejde materiálově zhodnotit, tak využít energeticky na teplo a elektřinu, a na skládku uložit jen to, co už opravdu nejde nijak zhodnotit.

Ve 21. století se přeci nemůžeme chovat jako neandrtálci - ohryzat maso a kost hodit do díry - byť je to nejlevnější. Stát musí dát dostatečné impulsy k výstavbě technických zařízení na zpracování odpadů, ale největší kus práce je stejně na lidech - aby třídili a chovali se odpovědně, ekonomicky a tím i ekologicky. Příkladem nám může být Švýcarsko, kde ostatně mají na 30 spaloven komunálního odpadu.

Věříme, že z naší země postupně vymýtíme nevzhledné skládky komunálního odpadu a zároveň se občané České republiky zamyslí nad tím, jaký odpad vlastně produkují a jakým způsobem by jej mohli omezit.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů