Čtvrtek, 28. března 2024

Ukrajina: Ve hře je i osud ložisek břidlicového plynu

 Ukrajina: Ve hře je i osud ložisek břidlicového plynu

Kvůli krymské krizi se západní společnosti obávají o budoucnost svých projektů na těžbu zemního plynu v Černém moři. Ve hře je ale také osud ložisek břidlicového plynu, od kterých si už minulá ukrajinská vláda slibovala snížení závislosti na Rusku. Krize na Krymu ohrožuje ukrajinské plány na těžbu zemního plynu v Černém moři. Podle agentury Reuters viceprezident americké těžební společnosti Exxon Mobil Andrew Swiger oznámil, že kvůli aktuálnímu vývoji pozastavuje firma své aktivity v ukrajinských vodách.

Do průzkumu v Černém moři je zapojena i řada dalších západních firem, jako jsou Royal Dutch Shell, ENI a OMV. Ukrajina doufá, že se jí díky rozvoji nových ložisek podaří snížit závislost na dodávkách plynu z Ruska, na nichž je téměř stoprocentně závislá. Pokud se však Krym připojí k Rusku, zásoby plynu se nejspíše ocitnou v ruských rukách, domnívají se analytici.

Na Ukrajině ovšem nejde pouze o konvenční ložiska zemního plynu. Už delší dobu se hovoří také o slibných zásobách břidlicového plynu, který by mohl posílit ukrajinskou soběstačnost. Není zatím jasné, jak velká ložiska jsou, protože ještě nebyl dokončen podrobný geologický průzkum.

V době prvních průzkumů v roce 2009 se podle ní hovořilo o tom, že Ukrajina by mohla mít tak velké zásoby břidlicového plynu, že by se vyrovnaly ruským konvenčním ložiskům. To je prý ale přehnané.

V současné době se mluví o tom, že by se ročně mohlo těžit 10 až 15 miliard kubických metrů (bcm) ročně. Ukrajina ročně spotřebovává asi 40 až 50 bcm plynu. Ložiska tedy plnou soběstačnost nepřinesou.

Břidlicový plyn by měly na Ukrajině těžit západní firmy. Minulý rok podepsala s ukrajinskou vládou kontrakt společnost Chevron, která by měla prozkoumávat ložisko Oleska na západě země. V lokalitě Juzivska by zase měl těžit Royal Dutch Shell.

Minulá vláda přitom očekávala, že by bylo možné z těchto ložisek produkovat 21 miliard kubických metrů plynu ročně.

Jak uvedla agentura Bloomberg, Chevron současnou situaci na Ukrajině bedlivě sleduje. Podle analytiků je však diskutabilní, jestli zájem o břidlicová ložiska hraje významnou roli v jednání USA při ukrajinské krizi.

Ruský zájem

Důležité podle ní je, jak velký vliv v příštích měsících na Ukrajině získá Moskva. I Rusko má prý totiž o ukrajinská břidlicová ložiska zájem a mohlo by se snažit americký vliv z oblasti vytlačit.

Ruské firmy technologie pro těžbu z břidlic mají, ropa i plyn se tam z těchto ložisek těží už v menším měřítku už dvacet let, říká analytička.

Autor: Adéla Denková, ČTK, Financial Times/Bloomberg, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů