Čtvrtek, 28. března 2024

Ke sto letům ropného průmyslu na Slovensku

Ke sto letům ropného průmyslu na Slovensku
Počas storočnej histórie ropného priemyslu na Slovensku sa taktiež našlo 3,7 miliónov ton ropy a takmer 0,4 miliónov ton gazolínu.

Aj keď z pohľadu objemu Slovensko nepatrí k ropným veľmociam, tradícia ťažby ropy na našom území má už storočnú tradíciu. Za začiatok ropného priemyslu na území Slovenska sa považuje 13. január 1914, kedy vtedajšie Rakúsko-Uhorsko začalo vôbec po prvý raz priemyselne ťažiť ropu. Začiatku ťažby predchádzal objav Jána Medlena.
Na slovenskom území boli za uplynulých sto rokov objavené ložiská s celkovým objemom viac ako 25 miliárd metrov kubických geologických zásob zemného plynu. Taktiež sa našlo 3,7 mil. ton ropy a takmer 0,4 miliónov ton gazolínu. Objavené ložiská sú sústredené najmä v Záhorskej nížine, hlavne v okolí miest Malacky a Gbely a na Východoslovenskej nížine.

Prieskumom a ťažbou uhľovodíkov na Slovensku sa v súčasnosti zaoberá spoločnosť Nafta, a.s. "Súčasná ťažba ropy a gazolínu na Slovensku sa dnes pohybuje na úrovni 10 až 13 tisíc ton ročne a ťažba plynu na úrovni 90 až 95 miliónov metrov kubických s trendom postupného poklesu, čo je v oblasti so storočnou ťažbou prirodzené," uviedol riaditeľ divízie prieskumu a ťažby vo firme Nafta Jozef Levoča. Podľa neho využitím sofistikovaných technológií je možné predĺžiť životnosť objavených ložísk o osem až desať rokov. Slovensko v týchto dňoch oslavuje sto rokov ropného priemyslu na Slovensku.

Spoločnosť Nafta je kľúčovým poskytovateľom služieb v oblasti podzemného skladovania zemného plynu a lídrom v oblasti prieskumu a ťažby uhľovodíkov na Slovensku. Majoritným, 56-percentným, akcionárom je Slovenský plynárenský priemysel, a.s., 40-percentný podiel vlastní spoločnosť EPH.
Více na: http://venergetike.sk/aktuality/clanok/866-na-slovensku-sa-naslo-25-miliard-metrov-kubickych-plynu/

ZDROJ:http://venergetike.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů