zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Pár řeckých receptů pro zdravou výživu

12.02.2012
Zdraví
Pár řeckých receptů pro zdravou výživu

Salát xoriatiki

4 větší rajčata, nakrájená na 8 dílků; 1 střední okurka (rovněž pokrájíme), na tenké plátky nakrájená červená cibule, 1/3 šálku řeckého olivového oleje, lžíčka červeného vinného octa, lžička sušeného oregana, sůl, čerstvě nadrcený pepř, pokrájený řecký feta sýr, černé olivy - nejlépe odrůdy Kalamatas

V míse smíchejte pokrájená rajčata, okurky, olivy a červenou cibuli a přelijte zálivkou z olivového oleje, vinného octa, oregana, soli a pepře. Ozdobte pokrájeným sýrem feta a před podáváním nechte vychladit.

Salát tzatziki

1/2 kg hustého řeckého jogurtu, 4 - 5 stroužků česneku, 1 okurka střední velikosti, 4 lžíce octa, 4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř

Jogurt dáme do mísy. Na hrubším struhadle nastrouháme okurku a necháme asi 15 minut odkapat. Rozetřeme česnek a spolu s okurkou přidáme do mísy s jogurtem. Přilijeme olivový olej a ocet, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Takto připravenou směs necháme půl hodiny odstát a podáváme.

Spanakopita - řecký špenátový koláč

300 g čerstvého špenátu, 2 jarní cibulky, 200 g řeckého sýru feta, 1 vejce, mletý pepř, olivový olej, 2 pláty listového těsta

Lístky špenátu spařte, vymačkejte přebytečnou vodu a rozmixujte. Přidejte cibulku, nastrouhaný sýr, vejce, sůl a pepř. Na pracovní desce rozválejte plát těsta, vložte do koláčové formy a vytvořte vyvýšený okraj. Těsto potřete špenátovou směsí, navrch dejte druhý plát, pokapejte olejem a pečte v troubě přibližně 40 minut.

Rajčatová polévka

1/2 šálku rozpuštěného másla, 2 mrkve, 1 cibule střední velikosti, 1 polévková lžíce škrobové moučky, 1/2 kg rajčat nebo 1 konzerva rajčat, malé množství celeru, 1 kostka kuřecího vývaru, sůl, pepř, trochu cukru

Dejte do hrnce rozspustit máslo a poté na něm osmahněte cibulku do růžova. Přidejte škrobovou moučku, zřeďte trochou vody a asi 1 minutu míchejte. Potom dodejte kostru vývaru, rajčata, mrkev, celer a náležité množství vody a nechte vařit na mírném ohni. Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Jelikož je vývar osolený, nepřidávejte hodně soli. Podle libosti je možné polévku rozmixovat a nakonec přidat nadrobno krájenou bazalku.

Jehněčí na česneku

2 kg jehněčí kýty, 6 stroužků česneku, hořčice, petrželová nať, kopr, sůl, pepř

Maso očistíme, omyjeme a nožem prořízneme několik otvorů, do kterých vložíme sůl, pepř a plátky česneku. Přidáme jemně posekaný kopr a petržel, maso dosolíme, popepříme a vložíme do hliněného pekáče (pokud hliněný pekáč nemáme můžeme maso zabalit do alobalu). Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 250°C asi půl hodiny. Potom snížíme teplotu na 200°C a pečeme další hodinu. Podáváme s bramborem nebo s těstovinnou rýží.

ZDROJ:http://cs-cz.facebook.com/notes

1.5 kg vykostěného vepřového maso, nakrájíme na 5 cm kousky, 2 kg celeru s listy, 2 středně velké cibule, jemně nasekané, 3/4 šálku olivového oleje, 1/2 šálku citrónové šťávy, 1 polévková lžíce soli, čerstvě mletý pepř, voda

Vepřové na citronech

Celer nakrájíme asi na 2 cm velké kousky. Na pánev nalijeme trochu vody, přidáme celer a vaříme zakryté asi 10 minut. Poté odstavíme. V jiné pánvi zpěňte cibuli na olivovém oleji. Když je cibule měkká, přidáme vepřové maso a asi tři šálky vody. Přivedeme k varu a vaříme asi 45 minut na mírném ohni. Poté přidáme celer, sůl, dle chuti pepř a dusíme asi 25 minut na mírném ohni. Nemícháme! Přidáme citronovou šťávu a až potom zamícháme. Vypneme vařič a necháme asi 10 minut odstát. Podává se například s pečenými brambory.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
UŽITEČNÉSEMINÁŘE.CZ
28
11. 2017
28.11.2017 - Seminář, školení
Praha,
Konferenční centrum CITY - Pankrác
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí