Očistná kůra pomocí ředkve
V dnešní době, kdy se zdravá střevní mikroflóra stala jedním z hlavních hesel propagátorů zdravého životního stylu, zůstává v odděleních zeleniny stranou zájmu mnoha lidí velmi užitečný pomocník. Nenápadné bulvy černé ředkve. Hlavními účinnými látkami ředkve jsou silice a éterické oleje; nejvíce z nich je prozkoumán sirný glykosid raphanol. Komplex sloučenin má výrazné antibakteriální, protiplísňové a antivirotické účinky.
Zdravé sliznice trávicí soustavy zásadním způsobem ovlivňují výkonnost imunitního systému. Se stoupajícím věkem a zejména vlivem dietetických chyb má ale řada lidí problémy s vylučováním žaludečních šťáv. Důsledkem jsou zácpy nebo naopak průjmy, nedostatek žaludečních šťáv nestačí udržovat střevní flóru v rovnováze a dochází k bujení patogenních mikroorganismů. Syrová černá ředkev či šťáva z ní hubí viry, plísně a nežádoucí bakterie. Léčí záněty ledvin, močového měchýře a močových cest, pomáhá při obtížích s močením a některé prameny uvádějí i prevenci před počínající močovou inkontinencí. Ředkev podporuje trávení a látkovou výměnu, přispívá k rozpouštění drobných žlučových kaménků. Urychluje průchod potravy střevy a odstraňuje zácpu. Černá ředkev se osvědčila i při chorobách dýchací soustavy.
Látky obsažené v černé ředkvi působí poměrně razantně, nedoporučuje se užívat denně víc než jednu menší bulvu nebo maximálně 300 ml čerstvé šťávy. Léčivá kúra by neměla trvat déle než 3 týdny. Preventivní užívání například jako součást zeleninových salátů či příloh v přiměřeném množství je víceméně bez omezení. Černá ředkev lehce dráždí játra, nedoporučuje se ke konzumaci při jaterních chorobách.
ZDROJ: dtest.cz, kráceno