Úterý, 19. března 2024

Hodonínské jodobromové lázně

Hodonínské jodobromové lázně

Hodonínsko je známo těžbou ropy a zemního plynu. V padesátých letech dvacátého století právě naftaři upozornili na skutečnost, že voda, kterou při těžbě ropy odčerpávají, obsahuje výrazné množství jodu. Tento poznatek byl pro progresivní lékaře hodonínské nemocnice signálem k empirickému výzkumu účinků hodonínských vod.

S nemalými úspěchy začali léčit pacienty, kteří za války utrpěli těžká zranění kostí a zaměřili se taktéž na léčbu pacientů s poruchami pohybového ústrojí. Výsledky byly velmi povzbudivé. Na základě těchto skutečností převzal v 70. letech minulého století výzkum hodonínské vody Výzkumný ústav balneologický v Mariánských lázních, s cílem prověřit její skutečné léčebné účinky. Bylo odléčeno několik tisíc pacientů a na základě hmatatelných výsledků léčby bylo doporučeno vybudování lázní v Hodoníně.

Když byla 1. 7. 1979 slavnostně otevírána Lázeňská léčebna Hodonín, tehdy jako součást lázeňské organizace Luhačovice, nikdo z představitelů nevěřil a nepředpokládal, že z malé léčebny s kapacitou 166 lůžek se stanou samostatné a ve všem soběstačné lázně. Mnozí skeptici předpovídali této léčebně brzký konec. Nic takového se nestalo, právě naopak. Hodonínskou léčebnu získalo do svého majetku v r. 1993 město Hodonín a tím vznikly samostatné "Lázně Hodonín".

Více z historie:

Lázně Hodonín leží na Jižní Moravě v nádherném prostředí Slovácka. Krásu malebné rovinaté krajiny dotváří rozsáhlé lány vinic, listnatých a jehličnatých stromů. Lázně Hodonín jsou typem moderních lázní, poskytujících cílenou léčebnou a rehebilitační péči na vysoké odborné úrovni.

Příroda obdarovala Lázně Hodonín vlastním přírodním léčivým zdrojem, a to rozsáhlými zdroji jodobromové solanky, nacházejícími se v nedalekém okolí. Kromě nízké mineralizace vyniká tato jodová voda vysokým obsahem jodu a svým složením patří mezi nejkvalitnější jodové vody v Evropě.

Lázně Hodonín slouží k léčbě onemocnění pohybového aparátu a kardiovaskulárního systému. Je zde zajištěna léčba chronických pohybových onemocnění, předoperačních a pooperačních stavů i poúrazová rehabilitace.

V neposlední řadě jsou Lázně Hodonín i vyhledávaným místem k relaxaci a odpočinku. Lázeňský komplex se nachází v překrásném parku, který vyniká zajímavou zahradní architekturou.

Lázně Hodonín patří k nejmladším lázeňským zařízením v České republice

Lázeňská léčebna Hodonín, která byla součástí Lázeňské organizace Luhačovice, byla otevřena v červenci roku 1979.

První pokusy o využití jodobromových vod na Hodonínsku jako přírodního léčebného zdroje se datují již od roku 1953. V tomto roce, kdy byla otevřena nová nemocnice v Hodoníně byly zahájeny první pokusy s hypertermními jodovými koupelemi. Minerální voda byla do nemocnice dovážena přímo z vrtů v okolí Lužic a hospitalizovaní pacienti dostávali koupele ve dvou vyhřívaných měděných vanách v poměrně moderně vybaveném vodoléčebném oddělení. Bylo v té době dosaženo dobrých výsledků a efektů při léčení jodovou vodou pacientů s chronickými kloubními onemocněními. Tehdejší primář interního odd. v Hodoníně MUDr. Jindřich Berka navázal spolupráci s profesorem Přerovským, ředitelem Výzkumného stavu fyziatrie, balneologie a klimatologie.

V roce 1956 tento ústav ve spolupráci s Výzkumným ústavem endokrinologickým v Praze zahájil výzkum účinnosti jodové vody. První etapa výzkumné práce skončila v roce 1956. Bylo prokázáno, že jodobromová voda z okolí Hodonína je vhodná k léčebným účelům. V roce 1971 byl uveden do balneoprovozu 7km dlouhý jodovod s jodovou solankou, čerpanou ze tří geologických sond u Lužic, sloužící k provádění balneace v nemocnici. Současně byl i vybudován v nemocnici balneoprovoz s osmi kabinami pro minerální koupele.

V roce 1972 začala druhá etapa přírodovědeckého a klinického výzkumu hodonínských jodových vod. V roce 1973 vzniká v Hodoníně detašované pracoviště Výzkumného ústavu balneologického v Mariánských lázních, zabývající se speciálně problematikou jodové balneace. Výsledky výzkumných prací byly zpracovány v roce 1975 a následně v roce 1978 zveřejněny v rozsáhlé monografii "Hodonínské jodové minerální vody". Na základě tohoto dlouhodobého výzkumu byl prokázán významný léčebný efekt jodobromové solanky zejména u onemocnění pohybového aparátu a kardiovaskulárního systému, což bylo podnětem ke vzniku lázeňské léčebny v Hodoníně.

1. 7. 1979 byla tedy otevřena léčebna Československých státních lázní Luhačovice v Hodoníně s kapacitou 180 lůžek. Balneoterapie se realizovala v areálu nemocnice, ostatní procedury byly aplikovány v budově lázní.

V roce 1993 získává tuto léčebnu do majetku město Hodonín a tím vznikají samostatné " Lázně Hodonín". 1. 12. 2001 je otevřen nový moderní balneoprovoz v samotné lázeňské léčebně.

V letech 2002 až 2003 dochází postupně k rekonstrukci a zmodernizování lázeňského domu Vladimír i lázeňského parku. Díky rostoucímu zájmu o "lázeňské zařízení v srdci jihomoravského kraje" a kvalitní péči se v roce 2005 započalo s novou přístavbou, která byla v říjnu 2006 dokončena. Nový lázeňský dům Eva s kapacitou 104 lůžek se samostatným balneoprovozem, recepcí, ubytovací a stravovací částí, kongresovým sálem, doprovodnými službami (kadeřnickým a kosmetickým salonem a kavárnou) slouží pro samopláteckou klientelu Lázní Hodonín. Kongresový sál je často využíván pro účely kongresové turistiky a pořádní kulturních a společenských akcí lázní.

V současné době léčebný komplex Lázní Hodonín s dvěmi lázeňskými domy Vladimír a Eva, léčebným pavilonem Jindřich společně s parkem tvoří zajímavý moderní architektonický prvek města Hodonína.

Díky léčebné péči na vysoké úrovni, profesionalitě zaměstnanců a kvalitě doplňkových služeb se Lázně Hodonín v současnosti řadí mezi vyhledávaná lázeňská zařízení.

A jak přišly lázeňské domy ke svým jménům ? Léčebný pavilón Jindřich je pojmenován po zakladateli lázní MUDr. Jindřichu Berkovi. Lázeňský dům Vladimír nese své jméno po MUDr. Vladimíru Žaroském, který stejně jako MUDr. Eva Ševčíková, po které je pojmenovaný nový lázeňský dům Eva, působí v Lázních Hodonín dodnes.

ZDROJ:www.laznehodonín.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů