Pátek, 26. dubna 2024

Odklad zakazu nebezpecneho ftalatu temer prolobbovan, nevladky vyzyvaji Unii, aby tlaku vyrobcu nepodlehla

Odklad zakazu nebezpecneho ftalatu temer prolobbovan, nevladky vyzyvaji Unii, aby tlaku vyrobcu nepodlehla

PRAHA/BRUSEL - Od roku 2015 se nemel pouzivat, vyrobci ftalatu se snazi jeho zakaz odlozit. Rec je o konkretne ftalatu DEHP (1), ktery evropska legislativa klasifikuje jako toxicky a nebezpecny zejmena pro reprodukcni system. Sit evropskych nevladnich organizaci European Environment Bureau (EEB) napsala Evropske komisi, aby nepodlehala lobby vyrobcu a na zakazu toxicke latky trvala. K dopisu se pripojila i ceska Arnika, ktera vyskyt toxickych latek ve spotrebnim zbozi (2) i zdravotnickem materialu (3) dlouhodobe sleduje. O odklad zakazu usiluje i chemicka Deza z Valasskeho Mezirici, ktera patri do rodiny firem vlastnenych Agrofertem Andreje Babise.

,,DEHP je dle platne evropske legislativy klasifikovan jako toxicka latka nebezpecna zejmena pro reprodukcni system." vysvetluje vedouci programu Toxicke latky a odpady RNDr. Jindrich Petrlik z Arniky. ,,K rizikum patri poruchy vyvoje muzskych pohlavnich organu, snizena plodnost a vyvojove vady novorozencu. DEHP rovnez patri mezi potencialne karcinogenni latky. Je jednim z nejpouzivanejsich ftalatu a nejcasteji slouzi jako zmekcovadlo ve vyrobcich z PVC, jako jsou podlahove krytiny, tapety, obalove materialy nebo obuv, ale i ve zdravotnickem materialu vcetne ruznych hadicek, infuznich vaku ci ochrannych rukavic," dodava Petrlik.

Plne zneni otevreneho dopisu v anglictine si muzete precist na http://arnika.org/soubory/obrazky/toxicke-latky/pvc/letter_Commission_DEHP_authorisation.pdf

Nebezpecny ftalat se casto objevuje i v predmetech, ktere pouzivaji nebo si s nimi hraji deti, byt se o hracky oficialne nejedna. Arnika v tomto roce upozornila na jeho pritomnost v privescich k pletacim gumickam ,,loom bands" ci v pletacich spagetach (2).

Zmineny ftalat se ma podle drivejsich dohod evropskych zemi prestat pouzivat od roku 2015. Skupina vyrobcu PVC, vcetne ceske firmy Deza, vsak zada Evropskou komisi o povoleni pouzivat DEHP i nadale. Pouzivani DEHP v hrackach a produktech pro deti uz nyni reguluji evropske vyhlasky, experti z oblasti mediciny, chemie ci zivotniho prostredi vsak varuji, ze deti presto mohou byt pusobeni ftalatu vystaveny kontaktem s textilem, obuvi ci vybavenim bytu.

Mezi cile evropskeho narizeni REACH (4), pod nejz problematika DEHP spada, patri propagace bezpecnych alternativ chemickych latek. Prestoze takoveto alternativy k DEHP jsou dostupne, Evropska agentura pro chemicke latky (ECHA) doporucila Evropske komisi zakaz pouzivani nebezpecneho ftalatu odlozit. DEHP je pritom zarazen do skupiny latek vzbuzujicich vazne obavy z hlediska zdravotnich rizik a nektere clenske staty navrhli jeho uplny zakaz pouziti. Odklad zakazu zminene chemicke latky by proto mohl byt nebezpecnym precedentem, ktery by mohl vest az k podkopani principu narizeni REACH. ,,Komise se zodpovida evropske verejnosti za ochranu obcanu a zivotniho prostredi pred nebezpecnymi latkami," upozornuje reditel EEB Jeremy Wates.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů