Úterý, 30. dubna 2024

Firma Sono vyvíjí vůz se zabudovanými elektrickými články

Firma Sono vyvíjí vůz se zabudovanými elektrickými články

Německá společnost Sono Motor vyvíjí plně elektrický vůz Sion, který má v karoserii zabudované solární články. Vůz se tak může dobíjet sám i během jízdy. S výrobou chce firma začít ve druhé polovině příštího roku a má již zhruba 5000 objednávek na nový vůz, který by měl stát 16.000 eur (410.000 Kč) bez baterie, napsala agentura Reuters.

Firma Sono vznikla v roce 2016 a nyní testuje finální verzi svého dobíjecího systému. Letošní slunečné počasí je tak pro firmu výhodou. Sion má celkem 330 solárních článků na střeše, kapotě i po stranách a měl by být schopen ujet bez dobíjení zhruba 250 kilometrů.

"Máme vyhřívání sedadel, je zde klimatizace, velký informační systém, kam mohu také připojit svůj telefon interaktivně, což znamená, že mám skutečně úplný vůz, který je velmi jednoduchý, nemá žádné ozdůbky," řekl agentuře Reuters spoluzakladatel a ředitel firmy Laurin Hahn.

Firma zatím uvádí cenu bez baterie, tu bude možné dokoupit nebo si ji pronajmout. Při současných cenách a technologiích se má cena baterie pohybovat kolem 4000 eur, firma se však rozhodla nabízet auto bez baterie, protože ceny konstantně klesají, takže při prodeji bude moci zákazníkům nabídnout nejlepší cenu.

Německo zřejmě nesplní svůj plán, aby na silnicích do roku 2020 byl jeden milion elektrických vozů. V dubnu však vláda uvedla, že je připravena podpořit firmy, které budou vyrábět baterie pro elektrická vozidla.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů