Sobota, 27. dubna 2024

Obliba elektromobilů roste raketovou rychlostí. Jaká jsou největší rizika při nákupu takové ojetiny?

Obliba elektromobilů roste raketovou rychlostí. Jaká jsou největší rizika při nákupu takové ojetiny?

V posledních letech můžeme sledovat revoluci v automobilovém průmyslu, a ta se nese ve znamení elektromobility.

Počet elektromobilů na trhu ojetých aut se totiž jen letos v Česku meziročně zvýšil o 129 %! Je nutné však pamatovat na fakt, že klasické spalovací motory se zdokonalují posledních více než 150 let. Naproti tomu vozy poháněné elektrickou energií vznikají posledních cca 30 let.
Podíl elektromobilů na velkých inzertních portálech se rapidně zvyšuje, a to i za situace, kdy cena ojetého elektromobilu je v průměru více než dvakrát vyšší oproti vozům se spalovacím motorem. Proto je při koupi ojetého elektromobilu důležité vyvarovat se spousty rizik, které nákup použitého elektromobilu s sebou přináší.
Nejčastější vady elektromobilů
Nejcitlivějším komponentem elektromobilů je baterie. Ta je zároveň i nejdražší součástkou. Baterie postupně ztrácí schopnost uchovávat energii. Se stárnutím baterie se pojí dodatečné náklady na její renovaci, jinak hrozí nižší dojezd, častější nabíjení a potenciální riziko samovznícení. Dalším faktorem přímo působícím na baterii jsou příliš vysoké nebo naopak nízké teploty.
Podle dat americké společnost RepairPal.com nasbíraných dle uživatelských zkušeností zákazníků je vidět, že uživatelé nejčastěji kritizovali nespolehlivost baterie. Ta způsobovala zkraty v celém elektromobilu, problémy s únikem chladící kapaliny, samovznícení baterie během nabíjení a další elektrické závady. Na druhou stranu hloubkové analýzy obchodníků s ojetými elektromobily ukazují, že degradace baterií nepostupuje zdaleka tak rychle, jak se původně odhadovalo. Pro zákazníky je tak klíčové, aby obchodníci prováděli při výkupu hloubkovou analýzu stavu akumulátoru a její výsledky u každého konkrétního vozu zveřejňovali.
Rizika při koupi ojetého elektromobilu
Bezesporu největším rizikem je nepřiznaný skutečný stav vozu, zatajené havárie a laické opravy. Například po havárii vozu může dojít k vnitřnímu poškození baterie, a to nemusí být na první pohled znatelné, protože i poškozená baterie může ještě nějakou dobu fungovat. Rizika jsou ovšem obrovská. Nejen, že výměna baterie je finančně velice náročná, ale především může dojít i k samovznícení celého vozu.
,,Rozhodně si před koupí elektromobilu nechte vůz zkontrolovat pomocí kódu VIN. Dozvíte se celou historii vozu, a seznámíte se tak se všemi potenciálními riziky koupě," radí Zbyněk Veselý, předseda Sdružení na Ochranu vlastníků automobilů a dodává: ,,Největším rizikem koupě ojetého elektromobilu je rozhodně špatný stav baterie. Proto doporučuji vyhledat seriózní autosalon, který má kvalitní diagnostiku baterií a dá vám záruku bezpečného nákupu a prověření vozu ještě před prodejem."
SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů
Cílem SOVA je pomáhat lidem, kteří si kupují ojetá auta a stávají se oběťmi triků nepoctivých bazarů nebo individuálních dovozců. Radí lidem s konkrétními problémy, a to nejen v Praze, ale po celé České republice. Monitoruje situaci na trhu s ojetými auty a vytváří přehled aut podezřelých z manipulace s tachometrem. Informace o podezřelých vozech také zasílá České obchodní inspekci, která je následně prověřuje. V uplynulém roce zaslalo České obchodní inspekci několik desítek podnětů s podezřením na manipulaci s tachometrem. Tyto případy se hojně množí a je třeba je bedlivě sledovat.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů