Sobota, 27. dubna 2024

Přehled nejnovějších modelů elektromobilů: Revoluce v automobilovém průmyslu

Přehled nejnovějších modelů elektromobilů: Revoluce v automobilovém průmyslu

Žijeme v unikátní době, kdy můžeme živě sledovat dosud nevídanou revoluci v automobilovém průmyslu. Tomu totiž od samého počátku dominují spalovací motory. Nyní se zdá, že jim odzvonilo a budoucnost je elektrická. Automobilky chrlí jeden nový elektromobil za druhým. Vybrali jsme několik zajímavých novinek.

Fiat hlásí návrat ,,šestistovky"
Jedním ze zajímavých trendů, kterým se mnohé automobilky vydávají, je oprašování legendárních modelů se spalovacím motorem, které jsou přepracovány v elektrické variantě. Modely tak mají zajímavý retro nádech, přitom jde o vozy, které jsou sestaveny z nejmodernějších dostupných technologií.
Fiat 600e je nejnovějším příkladem takového moderního retro elektromobilu. Ačkoli automobil působí subtilním dojmem, jde o středně velký vůz na pomezí mezi SUV a crossoverem. Auto nicméně svou velikostí spadá do segmentu B, kde nalezneme i vozy jako Renault Clio, Volkswagen Polo nebo Škoda Fabia. Řadí se mezi kompaktní rodinné vozy, které patří v Evropě k nejprodávanějším.
První elektrický Rolls-Royce
Od elektromobilu pro masy zamiřme k modelu, který zavítá do garáže jen k těm nejbohatším. Jde o první elektrický Rolls-Royce. Model nese název Spectre a automobilka se jej nebála označit za nejzásadnější vůz v celé dosavadní historii značky.
Pravdou je, že právě v segmentu luxusních vozů, kde je komfort na prvním místě, dává elektromobilita obrovský smysl. Žádné vibrace, plynulá jízda, ticho. Přesně to majitel ,,rollsu" žádá a elektromobil mu to dokáže poskytnout ještě lépe než benzinový dvanáctiválec. Vůz je navíc obrovský, je tak dostatek místa na baterie a větší hmotnost není na překážku.
Letmo zmiňme ještě první novinku od Mercedes-Maybach, luxusní odnože Mercedesu. Model EQS SUV 680 je luxusní elektromobil od Maybachu s karoserií SUV.
Nástupce Passatu od Volkswagenu?
Vraťme se zpět k modelům pro široké publikum. Německá automobilka Volkswagen, která dominovala většině trhů v Evropě, vzala přechod na elektromobilitu od podlahy. Postupně utlumuje výrobu většiny doslova legendárních modelů a sází na elektrickou budoucnost. Nejnovějším příkladem je ukončení výroby modelu Passat v karoserii sedan (nejnovější a zřejmě poslední generace dorazí pouze jako kombi). Místo toho přichází elektromobil ID.7, který by se měl stát nástupcem Passatu. Spekuluje se ale, že i ID.7 dorazí brzy i jako kombi a dočkáme se tak zajímavého přímého souboje ,,starého" a ,,nového" automobilového světa.
Ani ve Švédsku nespí - přichází elektrické Volvo EX30
Volvo má velkou výhodu ve svém spříznění s čínskými automobilkami. Právě v Číně zažívají elektromobily obrovský rozkvět. Nové Volvo EX30 je crossoverem, který spadá do stejného segmentu jako již zmíněný Fiat 600e. Že by si tento povedený model nenašel spousty zájemců po celém světě, se pravděpodobně není potřeba obávat.

Financování elektromobilů

Pokud se zamýšlíte nad financováním elektromobilů, nabízí se několik možností. Pokud nemůžete elektro vůz koupit za hotové, půjčka tak může být pro mnohé jednotlivce a rodiny atraktivní cestou k získání moderního elektromobilu a přispění k udržitelnější budoucnosti. Další z alternativou je využití operativního leasingu, který se stává stále atraktivnější volbou pro mnoho lidí. Tato forma financování umožňuje mít elektromobil k dispozici za pevný měsíční poplatek, který zahrnuje nejen splátky za využívání vozu, ale také běžné služby jako údržbu, pojištění a ostatní. Operativní leasing tak může být pohodlným způsobem, jak získat elektromobil bez větších počátečních investic a s jasnou představou o měsíčních nákladech spojených s provozem vozu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů