ČESKO: Biopotraviny mohou snížit dopady sucha a eroze
Produkce biopotravin má pomoci boji se suchem a erozí půdy. Podle odborníků nespočívá jen ve vyloučení chemikálií, ale v šetrném přístupu k přírodě.
Prodejnost biopotravin je dlouhodobě na vzestupu. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství, které usiluje o zvýšení jejich produkce. V letošním roce biopotraviny v Česku vyrábí více než 700 producentů. Podle odborníků si spotřebitelé nemají biopotraviny spojovat jen se zdravou stravou, ale také s ekologickým zemědělstvím. Podle nich může bioprodukce vést ke snížení dopadů sucha a eroze půdy.
Ministerstvo se snaží změnit pohled na biopotraviny jako na drahé zboží. "Z našeho pohledu je to nešťastný trend dělat z bioprodukce nějaké exkluzivní zboží. My to vnímáme jako systém hospodaření v krajině, který je ke krajině šetrnější, a právě tenhle způsob hospodaření se odráží i v kvalitě bioprodukce," řekl náměstek pro ekologické zemědělství Petr Jílek.