Pátek, 19. dubna 2024

Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Každý rok vyhlašuje Ministerstvo zemědělství září Měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Osvětová a informační kampaň zaměřená na podporu ekozemědělství a biopotravin v České republice je organizována již od roku 2005.

Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Hlavním cílem kampaně je přiblížit veřejnosti důvody, proč je dobré a logické kupovat biopotraviny a podporovat tím ekologické zemědělství v ČR, a rovněž ukázat, kde si biopotraviny mohou koupit.

V průběhu celého měsíce září se uskuteční řada regionálních akcí na podporu biopotravin a ekologického zemědělství - biojarmarky, biodožínky, dny otevřených vrátek na biofarmách, exkurze do výroby a další. Veřejnost tak může navštívit české ekofarmy, ochutnat biopotraviny přímo ,,ze dvora" a seznámit se s principy ekologické produkce.

Při příležitostí kampaně Září - měsíc biopotravin a ekologického zemědělství je rovněž vyhlašován vítěz soutěže Česká biopotravina, jejímž pořadatelem je PRO-BIO - Svaz ekologických zemědělců.

Kalendář akcí k měsíci biopotravin najdete na https://www.mesicbiopotravin.cz/kalendar-akci/

Jak BIOPOTRAVINY poznám?

Biopotraviny, které byly kontrolovány a certifikovány v České republice (tedy nikoliv pouze výhradně české biopotraviny) poznáte podle této zelené ,,biozebry", státní značky, která zaručuje, že výrobek splňuje požadavky legislativy ekologické produkce.

Od 1. července 2010 platí pro všechny výrobce biopotravin v Evropské unii povinnost používat na biopotravinách jednotné označení logem Evropské unie pro ekologickou produkci, tak zvaným evropským biologem.

Dále musí mít biopotravina na svém obale kód kontrolní organizace, která daného výrobce certifikuje (ve tvaru např. CZ-BIO-00x) a údaj o původu jejích složek. To vše zaručuje, že celý proces výroby této biopotraviny prošel od vidlí až po vidličku přísnou kontrolou a řádnou certifikací, která garantuje plnění přísných legislativních podmínek.

Kam pro BIO

Kam PRO-BIO - mapa členů PRO-BIO

KDE.LOVIME.BIO - mapa českých biopotravin

Registr ekologických podnikatelů

Více informací rovněž na:

MY JSME BIO

Podrobnější informace o ekologickém zemědělství naleznete v těchto publikacích:

EKO zemědělství - mýty EZ

Ekologické zemědělství bez mýtu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů