Čtvrtek, 28. března 2024

Horizon Grand Prix, 17. - 18. 4. 2019

Vodíkový závod s časem - studenti se utkají v ostravském Trojhalí...

Horizon Grand Prix, 17. - 18. 4. 2019

Pátý ročník národního finále závodů autíček na vodíkový pohon v Ostravě bude výjimečný počtem závodních týmů a atraktivním programem pro návštěvníky všech věkových kategorií. Dva dny dramatických závodů Horizon Grand Prix představí 17. - 18. 4. 2019 v Trojhalí v Ostravě energii budoucnosti - vodík a nadějné technické talenty ze středních škol České republiky.

Inovace, čas, design, ale také úsporný výkon, to budou nejčastěji skloňované termíny během šestihodinového závodu, který završí několikaměsíční práci na výrobě a vývoji modelů aut na vodík. Nejedná se o běžnou ,,modelařinu", ale o čtyřměsíční projektovou spolupráci studentů, pedagogů a odborníků z vysokých škol nebo přímo z praxe.

Učitelé na programu oceňují nejen dodané výukové pomůcky, ale zejména zápal, se kterým studenti získávají poznatky z oblasti obnovitelných zdrojů a čisté mobility. Letošního pátého ročníku se účastní rekordních 28 středoškolských týmů z ČR. Od roku 2014 se program Horizon Grand Prix rozrostl na téměř 200 týmů po celém světě.

,,Edukativní přínos projektu Horizon Grand Prix se nám potvrdil v minulém ročníku, a proto jsme rádi vyhověli žádostem dalších škol o podpoření jejich účasti. Držíme palce týmům Nadace Unipetrol, ale pochopitelně přejeme vítězství v národním finále všem účastníkům tohoto prestižního mezinárodního projektu." říká Julie Růžičková z Nadace Unipetrol, jedné z partnerských firem.

Program dále podporují i průmysloví lídři působící v Moravskoslezském kraji a pomáhají tak zvyšovat atraktivitu technického vzdělávání nejen v regionu, ale i v celé České republice. ,,Rozvoj technických dovedností pro studenty zábavnou formou určitě stojí za to podpořit." dodává Petra Macková Jurásková, mluvčí firem ve skupině Třinecké železárny - Moravia Steel.

,,Vidíme velký potenciál v podpoře studentských týmů z našeho kraje, kteří si chtějí vyzkoušet jak výrobu svého modelu auta na vodíkový pohon, tak se naučit týmové spolupráci a řešení problémů, což se jim v budoucí praxi bude velmi hodit." uzavírá Kateřina Churá z nošovické automobilky. Hyundai je globálním lídrem v sériové výrobě ekologických vozů s alternativními pohony, a to včetně vodíkových palivových článků.

Po celou dobu bude pro návštěvníky Horizon Grand Prix připraven i doprovodný program. Mohou si vyzkoušet jízdu v elektromobilech, shlédnout zábavnou vědeckou show a seznámit se s nabídkou technických škol.

Facebook událost: https://www.facebook.com/events/331411937506382/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů