Pátek, 19. dubna 2024

Stromy v Pardubicích zalévají vodní vaky

Stromy v Pardubicích zalévají vodní vaky

Mladé stromy v centru Pardubic mají nový typ závlahy. Městský obvod I je zalévá pomocí vodních vaků. Tlumoky neplýtvají vodou, dostane se přímo ke kořenům. Je to jedno z opatření proti suchu. ČTK to řekla starostka městského obvodu I Alena Stehnová (ANO). "Stromy udržují vláhu ve městě," dodala.

Zelené vaky lze spojit pomocí zipů. Kolem mladého stromu jsou dva, drží je dřevěná ohrádka a dohromady pojmou 114 litrů vody. "Ve vaku jsou dvě malé dírky, kterými voda vytéká. Než se vak vyprázdní, uplyne pět až devět hodin," řekla arboristka Kristýna Podhajská.

"V létě budeme vaky naplňovat jednou týdně, aby stromy měly aspoň 100 litrů vody, což je dostačující množství," řekla Podhajská. Vaky zároveň udrží vodu u stromů a dostane se víc ke kořenům. Při běžném zalévání voda steče kolem a víc se jí plýtvá, dodala.

Vaky obvod přednostně dává k nově výsadbě, postupně budou také u stromů, které vysazoval tři roky zpětně. Stromy v období sucha potřebují kvalitní a pravidelnou zálivku, aby neuschly.

"Obvod zatím pořídil 300 vaků za téměř 260.000 korun. V příštím roce jich pořídí ještě stejné množství," uvedla vedoucí odboru majetku a správních činností obvodu Lenka Tobolková.

Každý strom bude mít dva vaky, moderní typ zavlažování tak bude u 300 stromů. Novinku si zatím pořídil jen první obvod, pokud se osvědčí, mohly by se je koupit i další městské části, dodala arboristka.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů