Pátek, 26. dubna 2024

Počet ekofarem v Česku v posledních letech stoupá

Počet ekofarem v Česku v posledních letech stoupá

Počet ekofarem v České republice v posledních letech prudce stoupá. Nyní jich pracuje přibližně 4500 a loni v průměru přibyla každý den jedna nová farma, která hospodaří ekologicky. Svaz PRO-BIO a Nadační fond Richarda Bartáka dnes předaly ekostatku zaměřenému na chov masného skotu Bezděkovský mlýn z Rohozné na Jihlavsku ocenění ekofarma roku. ČTK to řekla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.

"Bezděkovský mlýn je skutečně ukázkovou farmou. A to nejen přístupem k šetrnému zemědělství, ale také tím, jakou šíři činností zvládají," řekla Urbánková. Manželé Řezníčkovi z Bezděkovského mlýna hospodaří na 180 hektarech půdy. Chovají masný skot a ovce a v režimu ekologického zemědělství pěstují obilí i brambory. Jejich zvířata jsou na pastvě od jara do podzimu. Na rodinné farmě pracují také čtyři potomci manželů Řezníčkových.

Urbánková uvedla, že postupně se forma šetrného zemědělství rozrůstá. I když připustila, že zůstává stále hodně farmářů, kteří preferují jistý výnos a zisk. "Stále existuje spousta zemědělců, kteří pořád sázejí na řepku, pšenici a kukuřici," uvedla. Právě třeba řepka vyžaduje náročné chemické ošetření a vytahuje živiny z půdy.

Svaz PRO-BIO vybírá každoročně Nejlepšího sedláka roku, Nadační fond Richarda Bartáka uděluje ocenění Bartákův hrnec nejlepší ekologické farmě. "Poměr ekologicky obdělávané půdy v Česku stoupl na 14,5 procenta. V tomto ohledu předčíme i sousední státy jako třeba Německo nebo Rakousko," řekla.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů