Úterý, 30. dubna 2024

Chomutov zakázal kvůli suchu odebírat vodu z potoků a řek

Chomutov zakázal kvůli suchu odebírat vodu z potoků a řek

Chomutov zakázal kvůli suchu odebírat vodu z desítky potoků a řek k zalévání zahrad, napouštění bazénů nebo zavlažování sportovišť. ČTK to dnes zjistila na internetových stránkách chomutovského magistrátu. Zákaz platí až do odvolání. Odebírání vody i přes zákaz je kvalifikováno jako přestupek a je možné uložit pokutu ve výši až 100.000 korun, upozorňuje chomutovský vodoprávní úřad. Už na konci července zakázali v Ústeckém kraji čerpat vodu z toků také na Ústecku a Děčínsku.

Zákaz se vztahuje na odběr povrchových vod pomocí technického zařízení, jako jsou čerpadla nejen přímo v Chomutově, ale v celé spádové oblasti. Čerpat vodu z potoků a řek nesmějí obyvatelé v celém povodí Hačky, Podkrušnohorského přivaděče, Prunéřovského potoka, Chomutovky, Hutné, Bíliny, Hutního potoka nebo přivaděče Ohře.

Podle informací z Povodí Ohře potoky a řeky vlivem dlouhotrvajícího sucha a přetrvávajícího nedostatku srážek vysychají. Na řadě míst se snížily průtoky tak výrazně, že hrozí nebezpečí kyslíkového deficitu, který může vážně ohrozit vodní a na vodu vázané ekosystémy.

Přestože se v posledních dnech objevily na celém území Česka přeháňky a bouřky, místy i s intenzivními dešti, byly jen lokální. Území zasažené půdním suchem se dál rozšiřuje. Podle informací z Českého hydrometeorologického úřadu je suchem postiženo více než 75 procent území České republiky a hladiny potoků a řek na celém území dál klesají.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů