Středa, 8. května 2024

Itálie prý jako první na světě zavádí do škol předmět o klimatu

Itálie prý jako první na světě zavádí do škol předmět o klimatu

Itálie začne jako první země na světě ve státních školách povinně vyučovat předmět o změnách klimatu. V rozhovoru, o němž dnes informovala agentura Reuters, to řekl italský ministr školství Lorenzo Fioramonti, který patří k nejaktivnějším propagátorům ochrany životního prostředí ve vládě.

Je z Hnutí pěti hvězd (M5S) a v září ho opozice kritizovala, když povzbuzoval studenty, aby šli místo do školy na protesty týkající se ochrany klimatu.

V nejnovějším rozhovoru řekl, že všechny státní školy začnou od příštího školního roku vyučovat předmět o změnách klimatu a vyčlení pro něj 33 hodin ročně. Z perspektivy udržitelného rozvoje pak mají být vyučovány i předměty jako zeměpis, matematiky nebo fyzika. "Chci, aby se italský školský systém stal prvním na světě, který postaví do centra všeho, co se ve školách vyučuje, společnost a životní prostředí," řekl 42letý ministr.

Fioramonti se zabývá politickou ekonomií a publikoval několik knih, v nichž se vyslovil pro to, aby se upustilo od používání hrubého domácího produktu jako míry ekonomického úspěchu zemí. Prosazuje rovněž zavedení nových daní z letenek, plastů a sladkých potravin a takto získané peníze chce využít ve školství. Tyto návrhy ale kritizuje opozice s tím, že daňové zatížení Italů je už tak vysoké. Přesto však vláda zapracovala návrh daně z plastů a sladkých nápojů do návrhu rozpočtu pro příští rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů