Pátek, 29. března 2024

MŽP posílá 2 miliardy na modernizace a úspory energií veřejných budov

MŽP posílá 2 miliardy na modernizace a úspory energií veřejných budov

Energeticky náročné a provozně drahé budovy měst a obcí mohou být opět úspornější. Ministerstvo životního prostředí uvolňuje z Operačního programu Životní prostředí naposledy v tomto programovém období 2 miliardy korun, které pomohou samosprávám zmodernizovat neúsporné objekty škol, nemocnic, úřadů, domovů pro seniory či kulturních a sportovních center. Rezort podpoří i výstavbu zcela nových budov v pasivním standardu a vyšší využívání obnovitelných zdrojů energie ve veřejné správě.

Žádosti o dotace přijímá Státní fond životního prostředí ČR od 2. března 2020. Mezi uchazeči mohou být jak obce a města, tak státní, příspěvkové a církevní organizace, výzkumné instituce, školy či neziskový sektor.

,,Částka 2 miliardy je poslední, kterou na energeticky úsporná opatření můžeme nabídnout z evropských fondů v tomto programovém období. Prostředky jsou určeny samosprávám a institucím na zajištění nákladných rekonstrukcí a staveb budov sloužících potřebám veřejnosti. Díky dotační podpoře mohou ušetřit na vstupních nákladech i na následných provozních výdajích. Z pohledu životního prostředí tyto investice významně přispívají ke snižování emisí skleníkových plynů a boji se změnami klimatu především díky snižování spotřeby energií z neobnovitelných zdrojů," uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

Majitelé veřejných budov, tedy zejména obce a města, se tak budou ještě před koncem programového období moci pustit do kompletního či částečného zateplení fasád, podlah i střech, výměny oken a dveří. Ministerstvo přispěje i na další tepelně technická opatření jako instalaci řízeného větrání s rekuperací, systému na využívání tepla z odpadních vod, venkovní stínicí techniky nebo modernizaci vnitřků budov. Zahrnout do podpory lze například vybavení budovy novými LED světly nebo akustickými prvky v učebnách a posluchárnách.

Jak vysoký příspěvek mohou žadatelé aktuálně získat, upřesňuje ministr životního prostředí Richard Brabec: ,,I v této výzvě nabídneme atraktivní finanční podmínky na energeticky úsporné renovace v podobě až 55procentní dotace. Pokud bude do projektu zahrnuta instalace řízeného větrání s rekuperací a případně budou-li využity i fotovoltaické panely, může majitelům objektů dotace následně uhradit až 70 % z celkových výdajů na projekt." Dotaci je však možné čerpat i v případě, že se vlastník rozhodne změnit způsob vytápění ze spalování fosilních paliv nebo elektřiny na ekologičtější zdroj energie. Program podporuje kotle na biomasu, tepelná čerpadla a instalaci solárně-termických kolektorů nebo fotovoltaických panelů. V tom případě dotace šplhá až na 60 %, při přechodu na plynový kondenzační kotel až na 40 % z celkových uznatelných výdajů.

Pokud investoři přistoupí k výstavbě nového objektu v nejúspornějším, pasivním standardu, pokryje jim dotace z Operačního programu Životní prostředí až 30 % z celkových výdajů na projekt, a to až 50 milionů korun.

Dotační výzva s číslem 146 je vyhlášena jako nesoutěžní, důraz bude ale kladen na technickou kvalitu předkládaných projektů a garanci reálných přínosů pro životní prostředí.

,,Zvýhodníme ty projekty, u nichž budou energeticky úsporné renovace provedeny podle metody zaručeného snížení energie, tzv. EPC metody. Bonus získají i ti žadatelé, kteří zadají veřejnou zakázku podle metodiky Design&Build s garancí provozních parametrů nebo kteří v budově instalují obnovitelné zdroje energie, jež pokryjí alespoň 40 % celkové spotřeby energie," uvádí Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR. O prostředky v oblasti energetických úspor ve veřejném sektoru je tradičně zájem, u minulých dotačních výzev dokonce několikanásobně převýšil vyhrazenou částku. ,,Ve stávajícím programovém období jsme v oblasti energetických úspor ve veřejné správě z Operačního programu Životní prostředí podpořili již 1 900 projektů, a to částkou přes 7,5 miliardy korun. I přesto, že nabízíme poslední prostředky ze stávajícího programu, zájemci mohou i nadále pracovat na přípravě svých projektů. S podporou energetických úspor počítáme v návrhu programu i v následujícím období 2021-2027," uzavírá ministr Richard Brabec.

Žádosti o dotace přijímá Státní fond životního prostředí ČR od 2. března 2020 až do 2. března 2021. Podmínky a dokumenty k výzvě č. 146 zde.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů