Čtvrtek, 25. dubna 2024

Prohlížejte online letáky s Kimbinem a šetřete přírodu

Prohlížejte online letáky s Kimbinem a šetřete přírodu

22. března oslavíme Světový den vody, který má za úkol připomenout, jak je důležité s ní správně zacházet. Právě voda se totiž pro nás stává čím dál tím vzácnější, přestože s ní můžeme šetřit velice snadno. Příkladem je portál Kimbino, který umožňuje elektronické prohlížení akčních letáků, a tak i omezení výroby papírových letáků a tím pádem i plýtvání vodou a její znečišťování.

Znehodnocováním vody ničíme sami sebe

Voda je látkou, která podmiňuje život na Zemi. Nachází se v každé rostlině a živém organismu, a to včetně nás samotných. Nejen, že bychom bez vody neměli co pít, ale neobejdou se bez ní ani ta nejdůležitější odvětví našeho systému, jako je zdravotnictví, vzdělávání, podnikání a průmysl.

Jak řekl britský básník W. H. Auden: "Tisíce lidí dokázaly žít bez lásky, ale žádný bez vody." Je totiž naprosto zásadní pro tvorbu kyslíku. Vyživuje deštné pralesy a miliardy podvodních rostlin v oceánech, které mají 50 - 80 % podíl na produkci kyslíku v naší atmosféře. Bez určitých vymožeností se tedy sice obejdeme, nicméně bez kyslíku dokážeme vydržet maximálně pár minut.

Obrovský podíl na spotřebě i znečišťování vody má mimo jiné i výroba papíru. Jen na vytvoření jednoho listu klasické velikosti A4 se spotřebuje zhruba 13 litrů vody. Navíc dochází k jeho bělení, barvení a dalším úpravám chemickými látkami, které se dále uvolňují do vody a znečišťují ji.

Bez papíru se dá v mnoha případech obejít

Akční letáky jsou typickým příkladem situace, kdy se s papírem výrazně plýtvá. Každý z nich má platnost maximálně čtrnáct dní a poté je z něj jen kus odpadu, kterého se opět zbavíme. Obchody se jich však vzdát nechtějí. Letáky jsou stěžejním reklamním nástrojem k propagaci jejich prodejen a zboží, a proto jejich využívání považují za nesmírně důležité.

Na jednoho člověka připadá zhruba 400 letáků ročně, což se rovná spotřebě 156.000 litrů vody na osobu, pokud by měl jeden leták třicet stran. Naštěstí existují alternativní cesty, což dokazuje portál Kimbino, která sdružuje akční letáky všech obchodů na českém trhu. V mobilní aplikaci Kimbino si letáky můžete prohlížet doslova kdykoliv a kdekoliv a mimo to si do ní můžete uložit i své věrnostní karty, takže je budete mít s sebou při každém nákupu.

Řešení je často snadnější, než si myslíme

Na stránkách Kimbino se aktuálně nachází 41.782 stran letáků, což znamená úsporu 543.166 litrů na každého uživatele. Takové množství vody by stačilo na celoroční pitný režim 744 lidem. Kdyby na online letáky s Kimbinem přešla polovina našeho státu, ušetřili bychom tolik vody, že by měla celý rok co pít polovina naší planety.

Kimbino však nepůsobí pouze v České republice, ale celkem v 32 zemích světa, včetně velkých zemí, jako je Kanada, Austrálie nebo Rusko. Reálně tedy může být jeho pozitivní dopad mnohem větší. Základem k tomu, aby k tomu skutečně došlo, je ale každý z nás. Pojďme tedy změnit své návyky a udělat svět lepším místem. S Kimbinem to není jen jednoduché, ale ještě k tomu i pohodlné!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů