Čtvrtek, 28. března 2024

Rekonstruujete bydlení? Myslete ekologicky

Rekonstruujete bydlení? Myslete ekologicky

S prvními jarními paprsky nepřichází do českých luhů a hájů pouze teplejší počasí, ale i vtíravé myšlenky udělat něco s domácností. Někomu stačí pouze to základní, tedy tradiční jarní úklid, jiní se dají třeba do malování. Existuje ale i mnoho lidí, kteří mají v tomto ročním období daleko radikálnější myšlenky a často myslí třeba na rekonstrukci části či dokonce celého obydlí. Je to celkem logické. Konec konců, kdy jindy se pustit do pořádné rekonstrukce, když ne na jaře?

Když se rekonstrukce naplánuje a provede dobře, nejenže může výrazným způsobem zlepšit životní úroveň všech obyvatel domácnosti, ale zároveň dokáže také navýšit cenu dané nemovitosti. Jedná se tedy o dobře vynaložené peníze, které se mnohokrát vrátí.

Taková rekonstrukce je však poměrně drahá, zvláště, kdy máte v plánu pustit se do předělávky celého nebo alespoň větší části obydlí. V takovém případě budete potřebovat dostatečné množství financí. Pokud jste si nestihli celou potřebnou částku přes zimu našetřit a nechcete se započetím prací otálet, můžete využít půjčku online ihned, kde získáte okamžitě potřebné peníze, které vám ještě chybí.

Rozhodně se nejedná o žádnou lichvu. V případě, že potřebujete narychlo jen několik tisícovek a jste schopni je splatit do jednoho kalendářního měsíce, nebudete platit žádné úroky. Takovou výhodnou nabídku jinde nedostanete.

Vhodné zateplení

Neměli byste však myslet pouze ekonomicky, ale rovněž i ekologicky. I když v tomto případě jsou to spojité nádoby. Ekologická domácnost je domácností, kde se neplýtvá, ale šetří, a to znamená peníze hezky do kasičky.

Velice populární a efektivní je zateplení celého domu moderními izolačními materiály, které v zimě chrání vnitřní prostor před chladem a v létě naopak před velkými vedry. Nemusíte však využít pouze moderní způsoby zateplení, ale naopak se vydat cestou našich předků a použít izolaci přírodního původu, třeba ze slámy nebo ovčí vlny.

I ty jsou teď celkem trendy a jediný důvod, proč stále nejsou tak v popředí, jak by si určitě zasloužily, je mírná přezíravost u mnoha laiků, ale i některých profesionálů, kteří stále nechápou, že i takto tradiční materiály mohly být opravdu efektivní a zcela funkční.

Levné, ale šikovné vylepšení

Jakmile už budete rekonstruovat barák, mohli byste se při jednom zaměřit i na spotřebu vody. Ta hlavně v domácnostech s vyšším počtem členů bývá opravdu vysoká a voda je drahocennou komoditou už dnes, natož pak za několik let.

Opatření, které je účinné a zároveň extrémně levné se jmenuje perlátor. Jedná se o zařízení, které stačí nainstalovat na baterii. Jeho úkolem je přidávat vzduch do vody, díky čemuž se sníží její množství, ale zároveň se zvýší její tlak, takže třeba během sprchování žádný úbytek nepoznáte a ročně si tímto opatřením můžete přijít na docela slušné peníze.

Odpad nevyhazujte do normální popelnice

Během rekonstrukce se vždy vyprodukuje velké množství odpadu typu sutiny, který je samozřejmě potřeba vyhodit. Pokud byste však k tomuto účelu chtěli používat běžné popelnice, co vám stojí před domem, udělali byste velkou chybu. Nejen, že byste tím porušili vyhlášku a mohli byste dostat pokutu, ale zároveň byste popelnice velice rychle zaplnily.

V případě, že si vše děláte sami a nenajali jste si firmu, budete si muset zajistit i kontejner. Jakmile ho naplníte, firma, co vám ho dala k dispozici se o odpad sama postará. Jinak, veškerý odpad tohoto druhu patří do sběrného dvora.

Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů