Sobota, 20. dubna 2024

Pro-Bio svaz: Převeďme půdu u zdrojů vody do ekologického režimu

Pro-Bio svaz: Převeďme půdu u zdrojů vody do ekologického režimu

Částečnou cestou, jak naplnit evropské cíle v ekologii, je převést půdu u vodních zdrojů pitné vody do ekologického režimu. Dnes to na debatě s novináři uvedla manažerka PRO-BIO Svazu Kateřina Urbánková. Do roku 2030 má být podle nové evropské strategie 25 procent půdy, což je přibližně polovina současné plochy v ČR, obhospodařovaná ekologicky. Na ekologických farmách se nesmí používat pesticidy, výsledkem by měly být biopotraviny a půda bez zbytků agrochemických látek, hormonů nebo léčiv.

Uchovat pitnou vodu v nejlepší kondici je podle Urbánkové navíc levnější než ji poté od pesticidních látek čistit. Stát by však měl podle ní vytvářet takové prostředí, aby bylo jasné, že je ekologické zemědělství lepší než konvenční. Měl by podporovat prostřednictvím nastavení evropských dotací přechod do biorežimu včetně stavby skladovacích prostor například pro ovocnáře, kteří jinak musí prodat svou úrodu v krátké době, než shnije.

Ministerstvo zemědělství bylo podle Urbánkové v posledních letech laxní v prosazování biopotravin ve veřejném stravování, v poslední době začíná problematiku více řešit. Nyní po zveřejnění evropské strategie From farm to fork (Od vidlí po vidličku) chce Urbánková o tomto dokumentu co nejrychleji jednat v pracovních skupinách. "Budeme muset minimálně odůvodnit, proč ji nereflektujeme," dodala.

Evropská komise (EK) plánuje výrazně snížit používání chemických pesticidů a hnojiv v evropském zemědělství, které by v následujícím desetiletí mělo omezit svůj negativní vliv na klimatické změny. Počítá s tím zemědělská strategie, kterou v druhé polovině května komise zveřejnila a v jejímž rámci se má do roku 2030 používat jen polovina současného objemu chemických prostředků proti škůdcům.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) již řekl, že má výhrady k návrhům EK na plošné snižování užívání pesticidů v příštích letech. Nechce poslat zemědělství a celý venkov do útlumu, uvedl. Podle něj ČR již nyní používá méně pesticidů a umělých hnojiv, než je průměr Evropské unie a také méně než některé západní evropské státy.

Podle Tomana je rovněž strategie nereálná. "Teď s kolegy sepisujeme výhrady a děláme analýzy," uvedl. Podle něj není jasné, z jakého základu při snižování pesticidů komise vychází. To není jasné ani podle ekologických organizací, předpokládají však, že je to vůči současnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů