Čtvrtek, 28. března 2024

Společné řešení odpadů v Olomouckém kraji podpořily desítky obcí

Společné řešení odpadů v Olomouckém kraji podpořily desítky obcí

Zástupci desítky měst Olomouckého kraje již podepsali smlouvy o nákupu akcií od Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje, která má v příštích letech pro města a obce zajišťovat v kraji likvidaci zbytkového komunálního odpadu. Dalších 45 obcí se do projektu přidalo prostřednictvím spolku Odpady Olomouckého kraje, který bude jedním z přímých akcionářů firmy. ČTK to dnes sdělila mluvčí kraje Eva Knajblová. Založení akciové společnosti schválili na podzim 2018 krajští zastupitelé.

"Počet vydaných akcií odpovídá počtu občanů měst a obcí, které jsou zapojeny do spolku Odpady Olomouckého kraje. Právě pro tento spolek servisní společnost od roku 2018 funguje. Jejím cílem je efektivní využívání komunálního odpadu," uvedl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Milan Klimeš (ANO).

Olomoucký kraj, v němž žije téměř 633.000 obyvatel, do společnosti plánoval při jejím založení vložit 6,6 milionu korun. V Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje mohou města, obce či jejich sdružení odkoupit akcie podle počtu obyvatel. Akcie už nakoupila Olomouc a také města Prostějov, Přerov, Uničov, Mohelnice, Konice, Lipník nad Bečvou, Šumperk, Úsov a Litovel, ale i obce Bludov a Šumvald. Dalších 45 vesnic je sdružených ve spolku Odpady Olomouckého kraje. "Díky jednotnému postupu bude nakládání s odpadem nejen efektivnější, ale také levnější. Nemluvě o tom, jak velký přínos to bude mít pro přírodu a životní prostředí," uvedl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Krajská odpadová akciová společnost má v příštích letech pro města a obce zajišťovat likvidaci zbytkového komunálního odpadu. Směsný komunální odpad totiž od roku 2024 nebude moci být ukládán do země. Schválený plán odpadového hospodářství zahrnuje vytvoření odpadových center, z nichž má být do spalovny odvážen zbytkový komunální odpad, který zůstane po předchozím třídění. Značnou část zbytkového komunálního odpadu by mohla v budoucnu zlikvidovat teplárna na okraji Přerova.

Plán má však také své kritiky z řad opozice. Poukazují na to, že projekt je pro města a obce rizikový, protože není jasné, za jakých podmínek a za jakou cenu budou obce odpad v budoucnu dodávat.

Valná hromada servisní společnosti, kde bude zvoleno představenstvo a také dozorčí rada, by se měla uskutečnit na podzim.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů