Čtvrtek, 28. března 2024

Prodej elektromobilů v Evropě stoupl o třetinu

Prodej elektromobilů v Evropě stoupl o třetinu

Prodej elektromobilů a hybridů v Evropě navzdory koronaviru roste. Na pěti největších evropských trzích stoupl ve 2. čtvrtletí meziročně odbyt aut na elektřinu o 35 procent a plug-in hybridů o 121 procent. Prodeje osobních aut přitom klesly o polovinu. Uvedla to analytická firma PwC.

V Česku vzrostl počet nově registrovaných elektromobilů meziročně o 112 procent, tahounem byl podobně jako v západní Evropě segment plug-in hybridů. Za nárůstem stojí zahájení prodeje elektrické Škody Citigo a hybridního Superbu. Česko má proti rozvinutým trhům zpoždění, za čtvrtletí se tu prodávají řádově stovky elektrických aut a jejich tržní podíl mezi nově registrovanými auty je 1,37 procenta. To je přibližně desetina toho, co na největších trzích EU.

"Plug-in hybridy pomáhají automobilkám snižovat celkové emise, a tím i hrozbu pokut od Evropské komise. Zároveň nejlépe kombinují výhody elektromotoru a konvenčního pohonu a jsou proto poměrně populární i u zákazníků. Na bateriové elektromobily jsou zase v některých zemích vysoké dotace. V kombinaci s koronavirovým poklesem prodejů konvenčních aut letos na pěti největších evropských trzích tvoří vozy s elektrickým pohonem 15 procent všech nových registrací automobilů," uvedl automobilový expert PwC Pavel Štefek.

Plug-in hybrid, tedy auto s konvenčním spalovacím motorem i baterií, kterou lze nabíjet ze sítě, dosahuje nižší spotřeby benzinu či nafty a zároveň i produkuje méně emisí. Automobilkám pomáhá plnit přísné limity Evropské komise. Zároveň plug-in hybridy nejsou tak drahé jako bateriové elektromobily a jsou z velké části nezávislé na stále ještě nedostatečné nabíjecí infrastruktuře.

Čistě bateriové elektromobily zase táhnou dotace. Francouzi například mohou zažádat až o 12.000 eur (315.240 Kč) což se blíží polovině ceny levnějších modelů, Nizozemci mají nárok na 4000 eur. Německo nedávno své dotace na nákup elektromobilu navýšilo na dvojnásobek a tak kupující nyní dostávají od státu pobídku 6000 eur a od samotného výrobce až další 3000 eur. Výsledkem toho je, že ve Francii stouply prodeje bateriových elektromobilů o 48,7 procenta a v Německu se meziročně prodalo dokonce o 257 procent.

Důvodem zájmu o elektrická a nízkoemisní auta je podle generálního ředitele Toyoty a Lexusu v ČR Martina Pelešky rozšíření nabídky jednotlivých výrobců i stoupající obliba u zákazníků. "Jízdní dynamika a komfort, nízká spotřeba a provozní náklady spolu s konkurenceschopnou cenou blížící se konvenčním pohonům jsou rozhodujícím faktorem," uvedl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů