Pátek, 29. března 2024

GM nepřevezme podíl ve výrobci elektromobilů Nikola

GM nepřevezme podíl ve výrobci elektromobilů Nikola

Největší americká automobilka General Motors (GM) a výrobce elektromobilů Nikola přepracovali svou dohodu o strategickém partnerství. GM podle nových podmínek nepřevezeme podíl ve firmě Nikola, v plánu již není ani výroba vozů Badger. Změna dohody vedla k prudkému poklesu ceny akcií společnosti Nikola. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Firmy se na strategickém partnerství dohodly v září. GM měla v rámci dohody ve společnosti Nikola získat 11procentní podíl a pomáhat jí při výrobě pick-upu Badger s elektrickým a vodíkovým pohonem. Nová dohoda nadále předpokládá, že GM bude dodávat palivové články pro nákladní vozy Class 7/8 firmy Nikola.

Společnost Nikola byla založena před pěti lety. Od svého založení do konce loňského roku vykázala celkovou ztrátu 188,5 milionu dolarů (přes čtyři miliardy Kč). Stejně jako výrobce elektrických aut Tesla je i firma Nikola pojmenována po srbsko-americkém vynálezci Nikolovi Teslovi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů