Čtvrtek, 28. března 2024

Obliba venkovních žaluzií stále roste

Obliba venkovních žaluzií stále roste

Přemýšlíte nad tím, jak ještě více zvýšit komfort v místnostech domu či bytu během léta? Zapomeňte na běžné závěsy a žaluzie, které zvládnou nanejvýš lehce rozptýlit teplo, které do prostoru vniklo skrz okenní skla. Mnohem efektivnější je zcela opačný postup.

Ten využívá venkovní žaluzie, a to ve formě efektivní vstupní bariéry. Jinými slovy - nežádoucí horko je odkloněno ještě předtím, než vůbec začne pronikat k vám. Ve hře je tak nejenom vaše tepelná pohoda, ale i ochrana proti zdravotním rizikům. Chcete vědět víc? Poradíme vám.

Venkovní vs. vnitřní - ve hře je až 10x vyšší účinnost

Možná to nevíte, ale dobře provedené předokenní žaluzie z těch správných materiálů dokáží zadržet až 94 % tepla pronikajícího z exteriéru. Ve srovnání s obyčejnými žaluziemi ovládanými zvenčí je rozdíl až desetinásobný. Jejich primárním účelem je totiž zamezení vstupu světla a nikoli tepla. Kvalitní spánek nám dopřejí, ovšem na tepelný komfort mají vliv opravdu jen pramalý.

Ovšem jejich venkovní varianta vám zajistí pasivní chlazení zcela přirozeně a bez velkých výdajů. A jaké máte v tomto ohledu možnosti?

O vše se postará motorizované ovládání

Neumíte si představit, jak lze s venkovními žaluziemi pohodlně manipulovat? Jednoduše - stiskem jednoho tlačítka. Naprostým základem je ovšem odborná instalace na zeď. Vše lze provést maximálně esteticky komfortně - váš nový ovladač na žaluzie tak může pohodlně kopírovat vzhled běžných spínačů. A není problém venkovní žaluzie napojit i na tzv. chytrou domácnost.

Vše se tak může odehrávat zcela bez vaší iniciativy. Ochlazení interiéru a s ním i stahování a vytahování lamel bude řízeno na základě venkovní teploty, takže přitom vůbec nemusíte být doma, a přesto se vrátíte do příjemně vychlazeného (nebo v zimě naopak vyhřátého) prostředí.

Ovládání je možné rozdělit na jednotlivé místnosti, takže bez problémů reflektuje i různou orientaci místností apod.

Žaluzie, které se samy ochrání před vnějšími vlivy

Ovšem napojení na chytrou domácnost má i další výhody. Obáváte se poškození svých nových pomocníků vlivem silného větru? Není třeba. Automatický systém se postará i o tuto nepříjemnost. V případě, že silnější poryvy větru zaregistruje, budou žaluzie automaticky vytaženy do bezpečné polohy. Prudké změny počasí (zejména během letních měsíců) vás tedy nikdy nezaskočí.

Víte, jak vybrat správnou barvu?

Pozornost byste ovšem měli věnovat nejenom ovládání, ale také samotnému provedení žaluzií. Například do ložnice se více hodí žaluzie černé, které zabrání prostupu většině slunečních paprsků. Vaše soukromí a klid tak odstíní téměř dokonale. Naopak pro běžné obytné prostory se lépe hodí žaluzie světlejších barev, které nepůsobí tak ,,ponuře." A v neposlední řadě lze barvy použít i pro sladění celkového exteriéru vaší stavby. Není problém vybrat stejný odstín, jako mají parapety vašich oken apod.

Jak ušetřit ještě více? Využijte pomoc ve formě dotací

Venkovní žaluzie eliminují horko v domě a tím vám ušetří nemalý finanční obnos, jež byste jinak vynaložili na funkční klimatizaci. Ovšem způsobů, jak skutečně ušetřit, je mnohem více.

Slyšeli jste například o dotačním programu Nová zelená úsporám? Většinou máme za to, že se jeho prostřednictvím dají pořídit jen ekologické spalovací kotle nebo kvalitní okna, ovšem jeho možnosti jsou ve skutečnosti mnohem větší.

Ukrývá v sobě totiž i nemalé dotace na žaluzie. Finanční ,,injekce" pro váš rozpočet se odvíjí od toho, jaký způsob ovládání žaluzií si vyberete. Jestliže půjde o plně automatickou instalaci, přispěje vám stát až 1 000 Kč na m2. Ovšem bude-li se jednat o ovládání manuální (sem je započítán mimo jiné i dálkový ovladač), pak se příspěvek sníží na polovinu, tedy nanejvýš na 500 Kč.

Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů