Šetrně k tělu i Zemi, to je gastro projekt Baví
V Praze se objevil projekt, který boří předsudky o tom, že veganská strava je nudná a monotónní. V repertoáru mají přes 50 receptů, které vezmou vaše chuťové buňky napříč kontinenty, a co víc, pokryjí až 70 % denní potřeby živin. To ale není vše, čím je tento gastronomický projekt jedinečný.
Jak ušetřit veganům desítky hodin v kuchyni
Baví je vlastně jedna velká kuchyně, kde vaří rostlinné jídlo na objednávku, a to pak vozí na výdejny po Praze, kde si ho lidé po 12 hodině vyzvedávají (a dokonce zaváží i do některých kanceláří, seznam najdete na webu). Pod kreativními recepty je podepsaný nutriční specialista Jan Tomeček, který je sám 15 let veganem, a díky tomu dokázal přispět bohatými gastronomickými zkušenostmi a širokou škálu nejrůznějších rostlinných chutí.
Tam, kde jde jídlo a ekologie ruku v ruce
O tom, že snižování spotřeby masa a přechod na rostlinnou stravu šetří planetu, už bylo napsáno spoustu. Na některé důležité věci se však zapomíná. Jeden z problémů je vyhazování jídla a plýtvání surovinami. V Baví na to šli šalamounsky a možná si na sebe taky trochu i upletli bič. Jídlo si u nich lidé objednávají den dopředu, aby nakoupili jen tolik surovin, kolik si žádá počet objednaných porcí. Je to zajímavá a fungující prevence před nadprodukcí.
Dalším důležitým prvek je distribuce jídla samotného. Tuny papírových boxů a plastových tašek nikdo vyhazovat nechce a v Baví to proto vyřešili vratnou miskou, která je omyvatelná. V praxi to funguje tak, že si misku vlastně pronajmete za vratnou zálohu 100 Kč a s dalším jídlem ji vyměníte za plnou.
O jídlo se vám postarají na dva týdny dopředu
Tak co, rádi byste taky ochutnali? Na webu www.jidlobavi.cz obměňují každý pátek menu na 14 dní dopředu. Jednoduše si objednáte a za pár minut můžete mít zajištěný oběd na dlouho dopředu. Tak ať vás to Baví!
Foto:
Oblíbené nudle s cibulkou a pohankou zalité omáčkou z žampionů, čočka Beluga a restovaná karotka s pomerančovou kůrou.
Fantastická tortilla s houbami a špenátem, kešu dipem a rajčatovou salsou.