Pátek, 29. března 2024

Sedmá generace 2/2021: Obnova

Sedmá generace 2/2021: Obnova

V čem spočívá ekologická obnova? Jak vypadá ptačí ráj? Kdo zaplatí za uhelnou hostinu? Jak znovuoživit lesy? Může aromaterapie ublížit? Existuje špatná hra? Jak vystopovat vlka? Čím trpí rozvojová spolupráce? Máme nad konspiračními teoriemi mávnout rukou? Jak aktivovat občany? Jsou klimatické žaloby úspěšné? Potřebujeme Re-set? Co je to hicterie? Jak naslouchat ekologicky? Pomůže nám lesní terapie? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V hlavním tématu druhého čísla 30. ročníku Sedmé generace přibližujeme ekologickou (či ne až tak ekologickou) obnovu krajiny, ať již ve formě rekultivací, revitalizací či restaurací. Rozdíly mezi těmito pojmy na úvod vysvětlí Vilém Jurek, následně zamíříme do různých koutů republiky: na zámek Jezeří, do Ptačího parku Josefovské louky, biocentra Ostrůvek, lomu v Pňovanech nebo líšeňského dirt parku. Jiří Koželouh poté rozebírá, kdo zaplatí za sanace a rekultivace území po těžbě uhlí v severních Čechách, a Martina Valentíková přibližuje problémy a příležitosti obnovy zdejších lesů.

Na dalších stranách Kristýna Čermáková se Štěpánkou Kadlecovou (úspěšně) stopují vlky, v seriálech dokončujeme historii ochrany přírody, diskutujeme přínosy a rizika aromaterapie a reflektujeme problematičnost konspiračních teorií. V Drobnohledu navštívíme renovátorky starého nábytku Z pokoje do pokoje, zrekapitulujeme poslední rok slovenské eko-politiky, nahlížíme nedostatky rozvojové spolupráce, představíme novou sociálně-ekologickou iniciativu Re-set, společné plánování a rozpočtování měst nebo zatímní bilanci klimatických žalob. Ve prospěch návratu vlků do zdejší krajiny pak argumentuje chovatel ovcí Michal Hrdlička.

K delším rozhovorům tentokrát zveme průvodce lesní terapií Aleše Miklíka, urbanistku a architektku Annu Beatu Háblovou nebo propagátory svobodné hry a ekopedagogy Petra a Justinu Danišovi.

Kulturní zahradu otevírá esej Luďka Čertíka Dar naslouchání, v níž představuje ekologické naslouchání mimolidskému světu jako nezbytný krok k jeho hlubšímu porozumění. Tradičně též hodnotíme knižní a filmová díla, konkrétně filmy Obléhání města a Vlkochodci a knihy Útěk do divočiny, Bez vody to nejde!, Město pro každého, Šest stupňov: Posledné varovanie či v trojrecenzi Ženu v polární noci, Ostrov Sukkwan a V sibiřských lesích. Tereza Bálková pak opět představuje šestici podcastů, tentokrát týkajících se divadla, literatury či výtvarného umění.

K minule přibyvšímu sloupku o pořadu Nedej se! nově připojujeme Eko-sLovník, v němž Mariana Arkai vysvětlí nové eko-přírůstky do českého jazyka. Vydání tohoto čísla 7.G pak tradičně obohacují pábitelské Bioastrologické zatmění, pozitivní Terrapie, feministická La Lupa a knižní Librarium, nechybějí ani přehledy důležitých eko-událostí, vašich ohlasů a budoucích akcí.

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Alza.cz, Floowie.com nebo eBux.cz. Všechny informace o předplatném 7.G najdete tady. Děkujeme vám za podporu.

Na konci letošního roku se Sedmá generace dožívá třicetin. Budeme vám moc vděční, vyplníte-li na webu čtenářský dotazník. Díky vašim podnětům chceme časopis nasměrovat do co nejlepších vod.

Oživující týdny přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů