Pátek, 26. dubna 2024

3. červen - Světový den jízdního kola

Světový den jízdního kola byl Valným shromážděním OSN vyhlášen na 3. června. Deklarace OSN vyzvala všechny členské státy k oslavě a podpoře cyklistiky a k jejímu začlenění do všech úrovní státní politiky. Jízdní kolo, používané již po staletí, organizace ocenila pro jeho unikátnost, dlouhověkost a všestrannost, přičemž jde o jednoduchý, cenově dostupný, spolehlivý, čistý a ekologicky vhodný dopravní prostředek.

3. červen - Světový den jízdního kola

Před vyhlášením tohoto svátku existoval ve stejném dni již od roku 1988 Evropský den jízdních kol.

O tom, že Češi jsou cyklistický národ, není žádných pochyb. Podle průzkumu, který zpracovala agentura Perfect Crowd, jezdí 11 % cyklistů na kole denně nebo téměř denně, více než třetina (34 %) jich sedne na kolo několikrát týdně a 29 % se na kole vyvětrá přibližně jednou týdně.

Nejoblíbenějším kolem je horské kolo, na kterém jezdí polovina cyklistů (50 %), čtvrtina cyklistů (25 %) využívá trekingové kolo a 16 % silniční.

Průměrné stáří kola v Česku je 8 let, přičemž 52 % cyklistů má kolo mladší 5 let. Češi vlastní kola v průměrné hodnotě 16 tisíc Kč. Polovina cyklistů (51 %) si pořídila kolo do 10 tisíc korun, více než třetina lidí (35 %) jezdí na kole v hodnotě od 10 do 20 tisíc korun. Každé dvacáté kolo v Česku stojí více než 60 tisíc Kč.

Jízda na kole je tradičně vnímána jako činnost ekologicky prospěšná nebo alespoň nezávadná ve srovnání s jízdou na motorovém prostředku. Čas od času se ale najde někdo, kdo tento zažitý názor zpochybní. Tato seminární práce by nám mohla pomoci, v čem by mohl mít takový ekologicky myslící člověk pravdu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů