Čtvrtek, 28. března 2024

Vít Baldík z České geologické služby objevil jeskyni u Lažánek

Vít Baldík z České geologické služby objevil jeskyni u Lažánek

Při kontrolním průzkumu rýhy pro vodovod u obce Lažánky objevil 15.5.2021 oblastní geolog České geologické služby a člen České speleologické společnosti Vít Baldík vstup do neznámé jeskyně. Vchod je dva metry pod úrovní terénu a jeskyně má charakter meandrující tlakové chodby s drobnými úzkými komínky směrem k povrchu. V nich jsou místy vyvinuty excentrické sintrové formy. Chodba se několikrát lomí a končí zatím neprůlezným zúžením v délce cca 10 metrů od vstupu.


Objev i takto krátké jeskynní chodby má v této oblasti velký význam, neboť v Lažáneckém žlebu je dosud popsáno velice málo jeskyní. Velmi pozitivní je informace, že chodba míří pod Harbešskou plošinu a na konci je průvan, což indikuje možné pokračování. Tato jeskyně může být vodítkem pro získání dalšího kousku poznání Harbešské plošiny, které se specialisté ČGS dlouhodobě věnují. V současné době se jedná zejména o práce na projektu RENS - Voda v krasu. A jsou využívány jak povrchové geofyzikální metody, tak metody geologického průzkumu jeskyní samotných.

Existenci dosud neznámých jeskyní naznačují na Harbešské plošině četné závrty. Pod jedním z nich se v Harbešské jeskyni v hloubce 85 metrů pod povrchem nachází třetí největší prostora Moravského krasu. Nedávno došlo k objevu dalšího velkého dómu v jeskyni Ševčíkův závrt v blízkosti obce Vilémovice.

Autor: Martin Dostalík
Zdroj: www.geology.cz

Související odkazy

Reportáž o objevu jeskyně (AOPK ČR - Správa CHKO Moravský kras, FB)

V krasu objevili dóm s krápníky, jeskyňáři se k němu brodili bahnem (článek, iDnes.cz)

Další objev jeskyňářů v Moravském krasu. V rýze pro vodovod našli malou jeskyni s krápníky (článek, iROZHLAS)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů