Pátek, 29. března 2024

Pstruzi, kteří žijí ve vodě kontaminované pervitinem, si vytvoří závislost

Pstruzi, kteří žijí ve vodě kontaminované pervitinem, si vytvoří závislost

Pstruzi, kteří delší dobu žijí ve vodě kontaminované pervitinem, se stanou na droze závislí. Po jejich přemístění do jiného prostředí se na nich projevují abstinenční příznaky. Vyplývá to výzkumu týmu vědců z České zemědělské univerzity v Praze a z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jejich zástupci o tom ČTK informovali v tiskové zprávě.

Výzkum se zaměřil na to, jak psychoaktivní látky, jako například antidepresiva nebo analgetika, působí na živočichy. Chemikálie se dostávají do řek a rybníků z odpadních vod. Vědci zjistili, že pstruzi, na které působil metamfetamin, začali vyhledávat jeho zdroj a snížili svoji pohybovou aktivitu."S přítomností psychoaktivních látek ve vodním prostředí může souviset i ztráta zájmu o příjem potravy nebo utlumení únikových reakcí před predátory," uvedl vedoucí výzkumu Pavel Horký z Katedry zoologie a rybářství ČZU.

Vědci své poznatky publikovali v odborném časopisu Journal of Experimental Biology za podpory Grantové agentury České republiky. Zjistili mimo jiné, že látky obsažené v pervitinu ovlivňují u pstruhů nervovou soustavu podobně jako u lidí.

Pervitin je v České republice velmi oblíbenou drogou, což dokládá i jeho častá přítomnost v řadě monitorovaných lokalit vodních toků. Jeho nejvyšší koncentrace byly nalezeny v místech, kam přitékají komunální odpadní vody z čističek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů