Pátek, 19. dubna 2024

1. říjen - Světový den vegetariánství

Roku 1977 vyhlásila Mezinárodní den vegetarinánství Severoamerická vegetariánská společnost a roku 1978 se přidala i Mezinárodní vegetariánská unie. Mnoho vegetariánů po celém světě se snaží v tento den rozšížit podvědomí o zdravé a ekologické vegetariánské stravě.

1. říjen - Světový den vegetariánství

Vegetariánství (a v menší míře vlastně i veganství) se v posledních letech hojně rozšířilo i do našich končin. Vlastně až do takové míry, že dnes už asi nikomu staršímu nemusíte dlouze vysvětlovat, co to ten vegetarián vlastně je a podobně. Současně se snižuje i procento lidí, kteří se na tento směr dívají skrz prsty. A to je dobře. A to určitě můžeme prohlásit i z pohledu lidí, kteří si masu tu a tam rádi pochutnají. Pravdou je, že dnes se v naší společností jí maso často až přehnaně, a to není dobré ani pro náš organismus, ani pro životní prostředí.

Těžko dnes najdete někoho, komu je potřeba vysvětlovat, co to vlastně to vegetariánství je. Doba, kdy nabídka pro vegetariány v restauračním zařízení zahrnovala pouze smažený sýr (v lepším případě ještě smažený květák), je naštěstí pryč. Je skvělé, že praktikovat vegetariánství lze v současnosti víceméně bez překážek, protože zdravotní přínos je neoddiskutovatelný. Úbytek hmotnosti, lepší trávení, snížení tlaku, snížení rizika srdečního onemocnění atd. Ať už se rozhodnete, že se vzdáte konzumace masa úplně, nebo ji jen omezíte, každopádně to pozitivně pocítíte. Když usilujte o zdravý životní styl, a v souvislosti s tím řešíte otázky vlákniny, antioxidantů, vitaminů v přirozené formě atd., vegetariánské pojetí stravování poskytuje na všechny tyto otázky pozitivní odpověď. To stojí za zvážení. Co když jste ale masorádi a bez denního přísunu masa nedáte ani ránu? Zkuste podniknout alespoň jednodenní experiment a vyřadit maso z jídelníčku. A nemusí to být zrovna 1. října, na Světový den vegetariánství.

Toto téma je ale napříč všemu pořád hodně kontroverzní. Jaký na něj máte názor vy? A zkusíte si dneska dát den bez masa?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů