Pátek, 19. dubna 2024

Myslíte si, že vás brambory nemají čím překvapit? Dokážeme vám, že ano!

Myslíte si, že vás brambory nemají čím překvapit? Dokážeme vám, že ano!

Brambory, které se do Evropy dostaly z Jižní Ameriky díky španělským mořeplavcům, byly ve svých počátcích brány spíše jako kuriozita. Zatímco venkované k nim chovali nedůvěru a nevěděli, co z nich připravit, panstvo brambory konzumovalo a hrdě se zdobilo jejich květy. Mezi běžný lid se tak brambory rozšířily až v dobách hladomoru, kdy zjistil, jak chutné pokrmy z nich lze vykouzlit. A tato fascinace trvá v podstatě dodnes. I proto byly zařazeny mezi 4 nejdůležitější plodiny světa. Prozradíme vám, které typy jsou vhodné na jaké pokrmy, a také proč byste je rozhodně měli zařadit na čestné místo ve svém jídelníčku.

Vybírejte pečlivě

Ať už jste milovníci brambor naslano nebo nasladko, vařených či pečených, měli byste vědět, že každý sebelepší recept se dá pokazit výběrem nekvalitních surovin. Myslete na to při nákupu a zaměřte se na brambory v bio kvalitě. Ty najdete buďto na farmářských trzích nebo si udělejte výlet na bio farmu ve svém okolí. Nabídky farem a prodejen bio zeleniny a dalších bio dobrot najdete třeba na www.kamprobio.cz nebo lovime.bio.

Navíc svým nákupem podpoříte lokálního farmáře, který to jistě ocení. Pokud se vám za nákupem nechce cestovat, nevadí, bio brambory seženete dnes už i v supermarketech, tam je poznáte podle označení logy biolistu a biozebry. Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství najdete na stránce myjsmebio.cz.

Kam pro kvalitní zeleninu?

Září je Měsícem biopotravin, a proto se všichni milovníci kvalitních produktů, vypěstovaných v souladu s přírodou, mohou těšit na zajímavé akce, kde bude možné zakoupit různé druhy ovoce i zeleniny v bio kvalitě. Kromě ochutnávky a nákupu biopotravin se návštěvníci užijí také na prohlídky farem a zábavný program pro děti.

TIP: Nejen brambory v bio kvalitě, ale také třeba bio kukuřici, hrách nebo cizrnu si můžete objednat od Františka Krále, jehož farma zaujímá významné místo mezi zemědělskými podniky na Břeclavsku. Více informací najdete na webu www.bioprodukty-kral.cz.

Brambory jsou nutriční bomba

Každý Čech zkonzumuje ročně asi 65 kilogramů brambor. Není divu, brambory jsou cenově dostupné, velmi chutné a snadno se připravují. Jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku. Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitamínů (zdroj vitamínu C, vysoký obsah vitamínu B6), minerálních látek (vysoký obsah draslíku, hořčíku, železa i selenu) vlákniny, antioxidantů (těch mají nejvíce barevné odrůdy). Pro naše tělo jsou tak ideálním zdrojem energie a výživově významných látek.

Jak se vyznat v typech odrůd, aby se nám recept vydařil na výbornou?

Varný typ A (značený zeleným pruhem) se hodí hlavně do bramborového salátu, k vaření ve slupce nebo pečení v troubě, protože si po uvaření zachová pevnou dužinu a hned tak se nerozvaří.

Varný typ B (značený červeným pruhem) je univerzální druh. Díky jemnější, více moučnaté dužině se skvěle hodí do polévek či guláše, ale i jako klasická příloha.

Varný typ C (značený modrým pruhem) vám udělá nejlepší službu například při přípravě bramborových knedlíků. Brambory typu C se totiž snadněji rozvaří, a proto z nich uděláte těsto jedna báseň.

Náš tip: Gratinované brambory se smetanou a česnekem

Gratinované brambory jsou velmi oblíbeným a poměrně snadným pokrmem. Důležité je však dosáhnout dostatečné měkkosti brambor. Inspirujte se naším receptem a nechte vaši kuchyni provonět bramborami, česnekem a bylinkami.

Ingredience

- 800 g oloupaných bio brambor

- 250 ml bio smetany ke šlehání

- 2 stroužky bio česneku

- 40 g bio sýra dle chuti na posypání

- bio rozmarýn či tymián

- sůl

- bio pepř

- bio máslo na vymazání formy

Do vymazaného pekáčku naskládáme vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, kterou posypeme nesekaným česnekem a rozmarýnem a vše zaskládáme opět vrstvou plátků brambor. Tu zalijeme smetanou, pak povrch osolíme, přidáme ještě trochu rozmarýnu (nebo tymiánu) a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů nejprve na 15-20 minut zakryté, pak odkryjeme a dopečeme doměkka. Před koncem pečení posypeme sýrem, který necháme roztavit. Po upečení pekáček vyndáme, brambory necháme krátce odležet a poté servírujeme například s čerstvou zeleninou či salátem. Pokud se vám v troubě smetana brzy vypekla, můžete brambory podlít trochou mléka, aby se nezačaly připalovat.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů