Čtvrtek, 28. března 2024

Senát podpořil návrh, aby kraje dostaly část výnosu z těžby nerostů

Senát podpořil návrh, aby kraje dostaly část výnosu z těžby nerostů

Senát dnes v úvodním kole podpořil návrh skupiny senátorů, aby kraje dostávaly zhruba třetinu výnosu úhrady z vydobytých nerostů, který je nyní rozdělen mezi obce a stát. Obcím by jejich podíl zůstal, snížil by se podíl státu. Návrhem se nyní budou zabývat senátní výbory. Současná Sněmovna totožnou senátní úpravu letos v únoru odmítla.

V případě povrchové těžby hnědého uhlí nyní získávají dotčené obce 33 procent a stát 67 procent poplatku. Podle tvůrců novely v čele se sokolovským senátorem Miroslavem Balatkou (STAN) by měl stát dostávat 30 procent a zbývajících 37 procent kraje, které jsou těžbou postiženy. Balatka míní, že v nové Sněmovně po volbách by už návrh mohl projít.

Podobně za těžbu kamene nebo písku by pak kraje podle novely měly dostávat 32 procent poplatku a stát 30 procent, přičemž těžbou dotčeným obcím by stejně jako dosud zůstalo 38 procent. Stát a obce by pak nadále mezi sebe v poměru 75:25 dělily pouze poplatky za hlubinnou těžbu uhlí, radioaktivních nerostů, ropy a zemního plynu.

Za podíl na poplatku by podle autorů novely mohly kraje hradit projekty na svůj rozvoj nebo opravy poničených komunikací. "Změna zákona by přinesla spravedlivější rozdělení úhrad a pomohla i ostatním obcím v regionech, kterých se těžba nerostů týká," uvedli senátoři ve zdůvodnění předlohy. Senátoři v důvodové zprávě poukazují například na to, že těžká vozidla, která nerosty odvážejí, narušují komunikace a ruší hlukem. Prach z ložisek se šíří vzduchem a zatěžuje zdraví občanů i ve vzdálenějším okolí.

Například Karlovarský kraj by podle navrhovatelů získal do rozpočtu navíc přibližně 45 milionů korun ročně, Ústecký kraj přibližně 180 milionů Kč ročně. Balatka dnes poznamenal, že zbytek republiky by si ani nevšiml, že taková částka ve státním rozpočtu chybí.

Původní návrh již dříve odmítli jak ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), tak ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Kritikům vadilo mimo jiné to, že kraje by neměly využití výnosu z poplatků účelově stanoveno.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů