Pátek, 29. března 2024

Francie od ledna zakáže balit skoro všechno ovoce a zeleninu do plastu

Francie od ledna zakáže balit skoro všechno ovoce a zeleninu do plastu

Obchody ve Francii od ledna nebudou moci prodávat téměř žádné ovoce a zeleninu v plastových obalech. Dnes to oznámilo francouzské ministerstvo životního prostředí. Opatření je součástí širších vládních snah o omezení plastového odpadu a takzvaných plastů na jedno použití. Místní prodejci ovoce si nicméně stěžují, že úřady zákaz vyhlašují příliš narychlo, napsala agentura Reuters.

Ministerstvo vydalo seznam 30 druhů ovoce a zeleniny, které od začátku příštího roku nebudou moci být prodávány v plastových obalech. Patří mezi ně například lilek, pórek, kulatá rajčata, jablka, banány a pomeranče.

"V našich každodenních životech používáme nehorázné množství plastů na jedno použití. Zákon o cirkulární ekonomice je namířen na snížení používání plastů a podporu jejich nahrazování jinými materiály nebo opětovně využitelným a recyklovatelným obalem," uvedlo v prohlášení ministerstvo.

Podle jeho odhadů se ve Francii prodává asi 37 procent veškeré zeleniny a ovoce v plastových obalech. Po zavedení nového opatření se přitom v zemi použije asi o miliardu méně kusů jednorázových plastů, uvedl úřad.

Předsedkyně francouzské federace prodejců ovoce Françoise Rochová však Reuters řekla, že přechod na kartonové obaly bude v tak krátkém časovém termínu náročný. "Prodávat plodiny bez obalu je také komplikované, jelikož řada zákazníků se ovoce dotýká a lidé nechtějí, aby jim na jejich ovoce sahali další zákazníci," řekla.

Nový zákaz je součástí rozsáhlého plánu francouzské vlády na eliminaci plastů. Od roku 2021 jsou v zemi zakázána plastová brčka, kelímky a příbory stejně jako polystyrenové obaly na jídlo.

Nakrájené ovoce a omezené množství jeho choulostivých druhů bude možné i po Novém roce koupit v plastu, i to se však má postupně do roku 2026 změnit. Od poloviny roku 2023 se rozšíří zákaz i na cherry rajčata, zelené fazolky a broskve a do konce roku 2024 na čekanku, chřest, houby, některé saláty, bylinky a třešně. V roce 2026 se pak již bude muset v neplastových obalech prodávat i křehké lesní ovoce.

Francouzská vláda však přijala v boji s plasty ještě další kroky. Veřejná místa budou muset být od roku 2022 vybavena veřejnými pítky, čímž se úřady snaží odradit lidi od nákupu balené vody. Časopisy a noviny nebudou moci být zabaleny v plastových obalech a fastfoodové restaurace nebudou moci nabízet zdarma plastové hračky pro děti. Od roku 2023 budou rovněž ve fastfoodech povoleny jednorázové obaly jen v případě, že si lidé odnesou jídlo s sebou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů