Pátek, 19. dubna 2024

V Česku se nově vyrábějí jediné dva čistě elektrické a bezemisní smykové nakladače na světě

V Česku se nově vyrábějí jediné dva čistě elektrické a bezemisní smykové nakladače na světě

Společnost KOVACO Electric začala ve svém nově otevřeném areálu ve Velké Dobré u Kladna ve Středočeském kraji vyrábět unikátní smykové nakladače s označením Elise900 a MiniZ, jediné na světě s nulovými emisemi a stoprocentně elektrické.

Kromě jedinečnosti v elektrickém pohonu je jejich další předností minimální hlučnost, takže mohou pracovat i v městské zástavbě, aniž by rušily obyvatele například při odklízení sněhu. Podle expertů jsou klasické naftové stroje tři a půl krát hlučnější než výrobky KOVACO Electric. Ty lze využít v mnoha oborech i díky jejich univerzálnosti, k dispozici je 40 přídavných zařízení od sněhové frézy, přes radlici na odklízení sněhu, ale také křovinořez, nosič balíků, mixovací lžíce, či paletová vidlice v délce až 160 centimetrů. Samozřejmostí jsou nejrůznější lopaty a lžíce, za speciality lze označit mulčovací zařízení, vrtáky o průměrech od 10 do 90 centimetrů či vidle na kulatinu.

Především menší ze strojů MiniZ lze také využít v interiérech, protože se velmi snadno ovládá pomocí joysticku či aplikace v mobilním telefonu. Totéž umožňuje i stroj Elise900, který lze řídit i klasicky ze zabezpečené kabiny.

Zaměstnanci a vedení společnosti KOVACO Electric dokázali přesunout veškerou výrobu ze Slovenska do Velké Dobré během dvou měsíců po získání stoprocentního podílu v srpnu 2021.

,,Věřím v udržitelnost, ekologický aspekt a podnikání s přesahem pro další generace. Jsem přesvědčený, že budoucnost je elektrická a KOVACO Electric v tomto segmentu bude hrát velmi významnou roli v celosvětovém měřítku," poznamenal během slavnostního otevření výrobního areálu Martin Havrda, předseda představenstva KOVACO Electric.

S nápadem plně elektrických smykových nakladačů přišli v roce 2016 dva slovenští inženýři, kteří nejprve sestrojili stroj Elise900, před dvěma roky ho doplnili o MiniZ. Dosud společnost dodala zákazníkům na 200 kusů strojů, které fungují ve většině států Evropské unie, také v USA, Jižní Americe či Austrálii. Díky přesunu výroby a novým výrobním linkám by v roce 2022 mělo haly ve Velké Dobré opustit až 350 nových smykových nakladačů.

,,Je dobře, že v Česku vznikají takové unikátní projekty s velmi inovativními výrobky, které těžko hledají konkurenci ve světě. Společnost KOVACO Electric jde správným směrem díky svému postavení na elektromobilitě, což je obrovský trend a proto budou mít podporu ministerstva průmyslu a obchodu," uvedl při otevření nového výrobního areálu ve Velké Dobré náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko. Ocenil, že jde o výrazný český příspěvek k emisní neutralitě, kterou Evropská unie stanovila na rok 2035. ,,Stoprocentně mohou i takové výrobky a příspěvky českých firem napomoci k přechodu k bezemisní budoucnosti a naplňování Greeen Deal, klimatickému cíli Evropské unie," doplnil Petr Očko.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů