Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tyčinky Binchio - japonská tradice pro úpravu pitné vody

Tyčinky Binchio - japonská tradice pro úpravu pitné vody

Nedávno jsme vyzkoušeli filtraci pitné vody pomocí japonských tyčinek Binchio a nutno říci, že výsledek předčil očekávání. Proto přinášíme rozhovor se zakladatelem eshopu a značky Binchio Milanem Suchým o tom

Jak to vlastně funguje, u filtračních konvic na principu aktivního uhlí voda protéká gravitačně přes filtr, jakým způsobem nečistoty "migrují" do tyčinek Binchio, proč?

Ono je nejlepší to vidět a vyzkoušet - jakmile totiž binchotanovou tyčinku vhodíte do vody, začnou se ,,dít věci". Okamžitě se objeví bublinky po celém povrchu tyčinky i na stěnách nádoby. Ve vodě doslova vidět pohyb (molekul), když tyčinka Binchio ,,pracuje".

A teď trochu tvrdší teorie, snad tím čtenáře neuspím hned v úvodu:-)

Čištění vody aktivním uhlím probíhá na základě tzv. adsorpce - ano, píše se to s ,,déčkem", není to překlep:-) Abych to vysvětlil na něčem uchopitelném - ve vodě funguje filtrační tyčinka Binchio jako takový ,,lepící magnet", který k sobě aktivně přitahuje molekuly různých látek, např. chemikálie, nečistoty, pesticidy atd., a pak je ,,spolkne" do milionů svých pórů. Aktivní uhlí si tedy opravdu zaslouží mít přívlastek ,,aktivní" - umí k sobě přitáhnout cizí molekuly z okolí ve vodě, proto není nutný okamžitý přímý kontakt nečistoty a uhlíku.

Pro zajímavost, aktivní uhlí binchotan má neuvěřitelnou kapacitu vnitřních i vnějších pórů - jeden gram filtrační tyčinky má plochu přibližně o velikosti fotbalového hřiště!

Jinak co se týče edukace o produktu, snažíme se být opravdu transparentní k novým zákazníkům. Proto na blogu máme i seznam vědeckých a laboratorních studií prokazujících účinnost aktivního uhlí binchotan jako čističe vody.

Jak je to s "tvrdostí" vody, resp. dotaz zní, jestli je voda ošetřená tyčinkami Binchio vhodná na čaj, kávu?

Jsem milovníkem čaje i kávy, proto mě přirozeně zajímalo, zda se voda filtrovaná aktivním uhlím vůbec doporučuje pro přípravu těchto nápojů.

Po čtení různých materiálů jsem se dozvěděl, že nejdůležitější vlastnosti vody pro přípravu čaje jsou čerstvost, svěžest, dostatek kyslíku a obsah minerálů tak akorát.

Z toho usuzuji, že ideální metodou filtrace vody pro přípravu čaje je právě filtrování aktivním uhlím binchotan. Binchotanová tyčinka totiž z vody odstraní chlór, pachy, těžké kovy, železité látky i další nečistoty. Na rozdíl od reverzní osmózy ale vodu neobírá o minerály, a tudíž zachovává její svěží chuť. S kávou je to podobné.

Takže jsou tyčinky Binchio vhodné na vaření obecně a nezanáší se kávovary, rychlovarné konvice usazeninami?

Naopak, aktivní uhlí pomáhá z vody tyto látky způsobující vodní kámen odstraňovat.

A co mikroplasty?

Ano, většinu mikroplastů dokáže aktivní uhlí spolehlivě navázat. Kromě těch úplně nejmenších, které jsou tak malé, že můžou uniknout i přes póry aktivního uhlí, ale těch je menšina. Jsou na to pak laboratorní studie, které uvádějí přesně rozsah velikostí mikroplastů, které aktivní uhlí umí odstranit, dá se to dohledat.

Používáte Binchio vodu k zalévání kytek? Jaké jsou s tím zkušenosti?

Ne, Binchio vodu si spíše šetřím pro pití:-) Ale jsme s manželkou nadšenci konceptu urban jungle, takže máme všude doma rostlinky, terária a tak. Sem-tam se jim ujde i voda filtrovaná Binchio a myslím, že jim to dělá dobře.

Ve vztahu k pokojovým rostlinkám bych spíše pokázal na možnost druhotného využití aktivního uhlí. Ani poté, co naplní svou filtrační kapacitu, ho nemusíte vyhazovat. Můžete tyčinku vhodit do květináče, kde poslouží jako hnojivo a adsorbent nečistot či plísní.

Funguje tyčinka i pokud dám karafu s ní do ledničky abych měl chladnou vodu v létě?

Z poznatků, které máme k dispozici, plyne, že tak malá změna teploty (ve vašem případě pokles z 25 stupňů na např. 5 stupňů Celsia) nemá vliv, potažmo jen minimální, na filtrační schopnosti aktivního uhlí. Velký vliv má např. ohřev na vysoké teploty nad 100%. Pokud byste ale zjistil něco jiného, rádi se poučíme, dejte nám vědět.

Na obalu produktu se uvádí, že "eliminuje elektrosmog", dá se to změřit? jaký je dosah? testovalo se to na vědecké bázi?

Všichni světoví prodejci binchotanového uhlí uvádějí, že umí eliminovat elektrosmog. Nicméně, k vědeckým studiím na toto téma jsem se zatím nedostal. Předpokládám, že se tady vychází z poznatků o ionizaci vzduchu pomocí negativních ,,zdravých" iontů, které jsou hojně obsažené v přírodních materiálech, jako je binchotan.

Znáte ten euforizující pocit, když dýcháte vzduch v lese, u vodopádu anebo venku po bouři? Cítíte se skvěle...jako byste byli najednou nabití energií...Za to můžou zdravé ionty, kterých je v přírodě dostatek a působí na lidi blahodárně. Dnes už se koncentrace ionů ve vzduchu dají měřit. Výzkumy prokázaly, že zatímco převaha negativních iontů prospívá lidskému zdraví, pokud začnou převažovat ionty s pozitivním nábojem, člověk je méně výkonný, hůře spí a spíše onemocní.

Naopak, kladně nabité částice vyzařují z takových zdrojů, jako jsou naše mobily, počítače, spotřebiče nebo dokonce umělé stavební materiály (podlahy, izolace atd.). Naše domovy či kanceláře jsou jich samozřejmě plné...

Jak udržovat zdravější poměr vzdušných iontů v domácnosti? Obklopte se ,,vyzařovači" zdravých iontů. K monitoru si lidi zvyknou dávat třeba kaktus. Pokud jste schytali od kaktusu nějaké ty rány, pak můžete vyzkoušet mírumilovnější alternativu - binchotanovou tyčinku...já to tak dělám.

Jak je možné, že v dnešní době spousta lidí tahá pracně z obchodů drahou vodu v plastu? Chápete to?

Za mě kombinace marketingu a nekritického myšlení spotřebitelů. Ale nechci působit zase, jakože já jsem ten nejuvědomělejší spotřebitel...

Jeden příklad pro ilustraci - dostal jsem nedávno od zákazníka dotaz, zda by se dala voda přefiltrovaná Binchio tyčinkou použít i jako náhrada vody kojenecké. S manželkou máme dvě malé děti, ale kojeneckou balenou vodu nás nikdy nenapadlo kupovat, zejména z ekologických důvodů. Tak jsem si začal zjišťovat, že v čem je vlastně ta kojenecká voda lepší než kohoutková. Zjistil jsem, že hlavní rozdíl spočívá v absenci dusičnanů, dusitanů a těžkých kovů v kojenecké vodě. No a to samé s vodou dělá aktivní uhlí - zbaví kohoutkovou vodu těchto látek. Někteří domácí (i zahraniční) experti dokonce tvrdí, ze aktivní uhlí je jedinou dostupnou technologii, která vodu umí efektivně zbavit těchto látek. Ale chápu, že je mnohem lukrativnějším byznysem (z finančního hlediska) prodávat denně X tisíc jednorázových plastových lahví, než několik filtračních tyčinek, které vydrží 4 měsíce...

Byl jste se osobně podívat v Japonsku na výrobu tyčinek? Chystáte se?

Nebyl jsem zatím, chystám se. Asijskou kulturu totiž miluji, strávil jsem 8 měsíců na cestách Jihovýchodní Asií jako dobrovolník a digitální nomád. Na těchto cestách vlastně i vznikl nápad Binchio. Příběh Binchotanu a proč jej prodáváme jsme více rozepsali na https://binchio.com/nas-pribeh/

Dotazy Radek Janoušek - EnviWeb
Odpovědi: Milan Suchý - Ecopulsia

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů