Čtvrtek, 25. dubna 2024

ELENA pomáhá při revitalizaci nehospodárných budov

ELENA pomáhá při revitalizaci nehospodárných budov

Ceny energií stoupají a financovat budovy náročné na spotřebu energií není jednoduché. Situace tak nahrává jejich revitalizaci. Právě k tomu přispívá i Národní rozvojová banka s programem ELENA pro města, kraje, instituce a podnikatele. Banka pomůže při přípravě revitalizace nehospodárných budov a ušetří 90 procent nákladů. Celkovou investici pomohou splatit ušetřené peníze za energie.

V Česku se často na nehospodárné budovy zapomíná. Kolik procent je zde energeticky náročných budov?
V ČR je stále velké množství nehospodárných budov. Důležité ovšem je, jaká je motivace k energeticky úsporným projektům. Současná doba nahrává zájmu o takové projekty, protože zvyšování cen za energii zvyšuje tlak na možnosti snižování spotřeby energie.

Na jaře Národní rozvojová banka (NRB) představila program ELENA. Co konkrétně zájemcům nabízí?
Program ELENA podporuje přípravu energeticky úsporných projektů (EPC projektů) formou komplexního poradenství. Prostředky do programu banka získala z evropského programu ELENA prostřednictvím Evropské investiční banky a jde o prostředky, které mohou uhradit 90 % nákladů na přípravu projektu. NRB se snaží nastavit podmínky tak, aby zájemce o podporu získal kvalitně připravený energeticky úsporný projekt.

Kolik peněz zájemci, kteří se rozhodli investovat do energeticky náročných budov, ušetří?
Výše úspor závisí na velikosti objektů, které jsou do projektu zahrnuté a na objemu energie v nich spotřebovávané. Obecně lze uvést, že při EPC (Energy Performance Contracting) projektech lze uspořit průměrně 15 až 20 % nákladů souvisejících s dosavadní spotřebou energie. Pokud se ovšem standardní technologická opatření spojí s investičně náročnějšími opatřeními typu zateplení, na které lze získat dotaci, mohou úspory dosáhnout například až 60-70 % z původních nákladů na spotřebu energie.

Co je všechno potřeba učinit, aby se klientům vrátily vložené prostředky?
Primárně je důležité projevit zájem o poradenství v rámci programu ELENA, aby vůbec k přípravě projektu mohlo dojít. To se dá udělat využitím některého z kontaktů vůči NRB a vyplnit žádost o poradenství, která je dostupná na webu NRB. Další proces již bude řízený ze strany NRB.

Můžete uvést příklady úspěšně realizovaných EPC projektů v Česku?
Za dobu více než 25 let se v ČR uskutečnilo přes 260 EPC projektů. Mezi nejzajímavější určitě patří budovy Národního divadla, kde několik EPC projektů přineslo ,,zlaté kapličce" mnoho miliónů uspořených nákladů. K dalším kulturním objektům v Praze patří Stavovské divadlo nebo budova Rudolfina. Uplatnění EPC projektů je tedy možné i u památkově chráněných objektů. Dalším úspěšným příkladem je v Kongresové centrum Praha nebo hotel Thermal v Karlových Varech. Nejvyšší počet projektů byl ovšem realizován v objektech řady měst a krajů.

Co je program ELENA

Program ELENA podporuje přípravu energeticky úsporných projektů formou komplexního poradenství. Své služby nabízí městům, krajům, institucím i podnikatelům. Cílem programu je usnadnit realizaci energeticky úsporných opatření. Je zaměřen na renovace stávajících nemovitostí a cílené investice do technologických a stavebních opatření. Program ELENA nabízí úhradu 90 % způsobilých výdajů na vybrané činnosti spojené s realizací projektu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů