Středa, 24. dubna 2024

Mezi nejcitovanějšími výzkumníky světa je český vědec Roman Pavela z Výzkumného ústavu rostlinné výroby

Mezi nejcitovanějšími výzkumníky světa je český vědec Roman Pavela z Výzkumného ústavu rostlinné výroby

V listopadu zveřejnila společnost Clarivate Analytics žebříček nejcitovanějších výzkumníků světa, ve kterém každoročně představuje vědce, jejichž publikace patří mezi jedno procento nejcitovanějších prací v daném oboru. Mezi oceněnými je letos také Doc. Ing. Roman Pavela, Ph.D., který se dlouhodobě věnuje výzkumu botanických pesticidů.

Seznam ,,Highly Cited Researchers" letos představuje přes 6 600 vědců zastupujících 1 300 institucí ze 70 zemí ve 21 výzkumných oblastech nebo napříč různými obory. Prestižní seznam je každoročně sestavován na základě analýzy publikací v databázi Web of Science.

V elitní skupině je letos také 10 výzkumníků, působících na tuzemských výzkumných ústavech či univerzitách. Roman Pavela je z nich jediných Čechem, který reprezentuje obor zemědělských věd. Současně patří mezi pouhých 125 výzkumníků na světě, kteří se v oblasti zemědělského výzkumu do prestižního seznamu probojovali. Do seznamu ,,Highly Cited Researchers" byl poprvé zařazen v roce 2019.

Doc., Ing. Roman Pavela, Ph.D, je renomovaný vědec a mezinárodně uznávaný odborník v oblasti výzkumu biologicky aktivních látek získávaných z léčivých a aromatických rostlin. Specializuje se na jejich využití a spolu se svým týmem má patentově chráněnou celou řadu přípravků pro ochranu rostlin. Je popularizátorem zemědělské vědy a autorem řady knih pro veřejnost se zaměřením na biologickou ochranu rostlin a byliny. Působí ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v.v.i. v Praze-Ruzyni jako vedoucí týmu Sekundární metabolity rostlin v ochraně plodin.

,,Rostliny jsou studnicí různých biologicky aktivních látek, které nás denně překvapují svojí účinností. Mezi nimi je řada takových, které nás dokáží lépe připravit na stres či umí harmonizovat náš imunitní systém. Dokonce se v zahraničí úspěšně používají při prevenci, léčbě a následné rekonvalescenci pacientů s nákazou COVID-19," říká Roman Pavela o svém výzkumu.

Mezi dalšími oceněnými s působištěm v České republice byli Radek Zbořil (VŠB - Technická univerzita Ostrava), Dmitry M. Chudakov (Masarykova univerzita v Brně), Francesco de Bello (Akademie věd České republiky), Tomáš Jungwirth (Akademie věd České republiky), Jan Pergl (Botanický ústav AV ČR), Petr Pyšek (Akademie věd České republiky), Petr Baldrian (Akademie věd České republiky) Kamil Kuca (Univerzita Hradec Králové), Ondřej Novák (Akademie věd České republiky).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů