Úterý, 19. března 2024

Virtuální mikulášský biojarmark 2021

Virtuální mikulášský biojarmark 2021

Informační středisko pro rozvoj Moravských Kopanic ze Starého Hrozenkova připravovalo společně s dalšími regionálními neziskovými organizacemi Hostětínský mikulášský jarmark, na kterém se měli prezentovat se svojí produkcí jak ekologičtí zemědělci, tak výrobci biopotravin a řemeslníci. Kvůli opětovnému zhoršení situace kolem koronaviru a vládním opatřením se bohužel jarmark nemůže konat v živé podobě. Pořadatelé proto nabídli producentům náhradní on-line biojarmark, který bude probíhat na facebooku a webových stránkách Informačního střediska pro rozvoj Moravských Kopanic www.iskopanice.cz. Nákupy pak bude možné realizovat přímo na e-shopech prezentovaných ekofarem nebo ve faremních prodejnách. Informace o nabídce produkce budou zasílány také v rámci e-mailových rozesílek. Ve dnech od 1. do 10. prosince 2021 chtějí pořadatelé kampaně pomoci odbytu ekologické produkce alespoň touto formou.

Do akce se zapojují někteří ekozemědělci a zpracovatelé ze Zlínského kraje, ale přihlásili se i ,,přespolní,, firmy ze sousedního Jihomoravského kraje. Například Sociální podnik Jasan z Břeclavska https://shop.spjasan.cz/, který pěstuje a zpracovává hlavně zeleninu a ovoce na ekofarmě ve Velkých Hostěrádkách, nebo rodinná EKOFARMA ČLUPY z obce Marefy nedaleko Bučovic www.clupy.cz s produkty z kozího a kravského mléka. Řada ekofarem či výrobců biopotravin už má vlastní e-shop, výrobky vám tak rádi zabalí a pošlou až domů. Někde můžete produkty nakoupit přímo ze dvora nebo ve faremních prodejnách.

Do virtuálního biojarmarku se postupně přihlašují i zájemci ze Zlínského kraje. Své výrobky nabídne v rámci kampaně například rodinná firma a ovocná manufaktura KOLDOKOL www.koldokol.cz - a to hned i se speciální slevou v e-shopu 15 % (slevový kód pro e-shop ,,BIO MIKULÁŠ") platnou až do 10. prosince 2021.

Na zákazníky čekají také krásné vánoční balíčky z Levandulové farmy www.levandulovafarma.cz ze Strání pod Velkou Javořinou nebo sušené ovoce, povidla a klevela z Ekosadů Komňa www.biosvestky.cz. Pro výrobky z kozí farmy Zerlina www.zerlina.cz se milovníci kozích sýrů mohou vypravit do Hážovic u Rožnova pod Radhoštěm. Na této ekofarmě připravují zrající kozí sýry, ale nabízí i mražené kůzlečí a jehněčí maso nebo kozí klobásky (klobásky až od 17.12.). Výčet farem však není úplný, postupně se přihlašují další. Během prvních 10 prosincových dnů se budou na internetu představovat různé zajímavé ekofarmy i výrobci biopotravin. Zvou vás k návštěvě svých e-shopů nebo faremních prodejen. Podrobné informace o nabídce jednotlivých firem najdete na jejich stránkách.

U pořadatele akce ve Starém Hrozenkově (IS Kopanice) je také možné zakoupit různé publikace zaměřené na ekozemědělství, zahradničení nebo přírodu. Zasílají se i poštou. O pomoc při propagaci akce budou požádány i další spolupracující neziskové organizace např. ZO ČSOP Veronica, LÍSKA Vsetín aj.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů