Úterý, 19. března 2024

Pod Vídní dřímá obří zdroj tepla pro statisíce domácností. Město ho chce využít do deseti let

Pod Vídní dřímá obří zdroj tepla pro statisíce domácností. Město ho chce využít do deseti let

Tři kilometry pod Vídní se v miliony let staré geologické vrstvě nachází ohromné zásoby horké vody. Metropole ji chce využít jako zdroj tepla pro vytápění statisíců domácností, a to nejpozději do roku 2030. Geotermální energie sehraje podle Vídně zásadní roli v přechodu na bezemisní energetiku.

Dálkové zásobování teplem patří mezi nejvýznamnější položky v celkové spotřebě energií a při přechodu na bezemisní energetiku proto sehraje jednu z hlavních rolí. Plány města Vídně pro rok 2040 počítají s tím, že necelou polovinu místní spotřeby tepla pokryjí tepelná čerpadla, kolem 56 procent spotřeby však má zajistit právě dálkové teplo. Městský plán zároveň předpokládá, že výroba dálkového tepla se do té doby stane klimaticky neutrální. Proto se Vídeň vedle energetického využití odpadů a odpadního tepla chce opřít i o geotermální energie.

,,Aby se ochrana klimatu ve Vídni stala úspěšnou, musíme naše zásobování teplem učinit ještě ekologičtějším. V hluboké geotermii - tedy zásobnících horké vody v hloubce několika tisíců metrů pod městem - přitom leží velký potenciál," vysvětluje ředitel energetického podniku Wien Energie Michael Strebl. ,,Pod Vídní dřímá obrovské množství tepla! To chceme v budoucnu využít pro zásobování teplem. Pomocí 3D modelu jsme získali podrobný obraz vídeňského podzemí a můžeme začít s plánováním konkrétních projektů. Do roku 2030 chceme teplo z hlubin dodávat až do 125 tisíc domácností," doplnil Strebl.

Až 100 stupňů ve třech kilometrech hloubky

Velmi podrobné informace o podloží získal městský dodavatel energií díky výzkumnému projektu GeoTief Wien, během něhož vědci a zástupci průmyslu od roku 2016 zkoumají geologii Vídně a okolí. Interdisciplinární tým mimo jiné provedl detailní měření na 175 km2, a to pomocí 16 000 bezdrátových senzorů, které měřily seismické odrazy vibrací, jež do země vysílaly speciální vozidla. Výzkumníci tím nasbírali 50 terabyte dat, které následně analyzovali společně s dalšími materiály. Průzkum odhalil vysoký potenciál v oblasti na východním okraji Vídně, kde se nachází přibližně 20 milionů let stará geologická vrstva Aderklaarský konglomerát, nazvaný podle obce sousedící s Vídní.

Pracovníkům se podařilo tuto miocenní výplň Vídeňské pánve poměrně přesně definovat a předpokládají, že se zde v hloubce tří kilometrů nachází vodní zásoby o teplotě až 100 stupňů Celsia s termálním výkonem až 120 megawattů. Do konce jara příštího roku chce Wien Energie potenciál ověřit i pomocí výzkumných vrtů. Praktické zkoušky se zaměří zejména na chemické složení vody i hornin a jejich propustnost. Potvrdí-li testy a další výzkum předpoklady výzkumníků, může Vídeň začít s přípravou geotermálního zařízení.

Interaktivní 3D model je dostupný na webu www.geotiefwien.at/3d-modell.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů