Čtvrtek, 28. března 2024

Desítky milionů pro města, kraje i podnikatele. Pomohou na přípravu energeticky úsporných projektů

Desítky milionů pro města, kraje i podnikatele. Pomohou na přípravu energeticky úsporných projektů

Program ELENA, který zaštiťuje Národní rozvojová banka, nabízí přes šest desítek milionů korun na pomoc s revitalizací nehospodárných budov. Nový program, který pomáhá městům, krajům, veřejným institucím i podnikatelům při přípravě energeticky úsporných projektů, ušetří 90 procent nákladů. Celkovou investici navíc pomohou splatit ušetřené peníze za energie. Do veřejného sektoru směřuje 55 milionů korun, podnikatelé mohou získat 8 milionů.

Jednou z možných forem investice do nehospodárných budov jsou tzv. EPC (Energy Performance Contracting) projekty, které umožní splacení investic z uspořených nákladů souvisejících se spotřebou energie.

EPC projekty jsou ale často spojované s poměrně složitým a nákladným procesem. Národní rozvojová banka nabízí řešení v podobě programu ELENA. ,,Příprava EPC projektu může dosahovat několika set tisíc až dvou milionů korun. V průměru ale náklady na přípravu dosahují kolem jednoho milionu korun. Program ELENA nabízí uhrazení devadesáti procent vynaložených nákladů. Takže částka, kterou se klienti podílí na přípravě, zcela jistě nepřekročí dvě stě tisíc korun," říká Vladimír Sochor, specialista na EPC projekty.

Program ELENA podpoří až 60 projektů spadajících do veřejného sektoru. Pro jejich přípravu je vyhrazeno 55 milionů korun. ,,Výhodou EPC projektů je, že investice je splácena z ušetřených z nákladů na spotřebu energie, a přitom vybraná realizační firma smluvně ručí za to, že úspor bude skutečně dosaženo. Výše úspor závisí na velikosti objektů, které jsou do projektu zahrnuté a na objemu energie v nich spotřebovávané. Obecně lze říci, že snížení energetické náročnosti dokáže ušetřit až polovinu nákladů," říká Sochor.

ELENA V ČÍSLECH

Dostupné prostředky programu ELENA 63 milionů

Veřejný sektor (obce, kraje, veřejné instituce) 55 milionů

Počet projektů ve veřejném sektoru až 60 projektů

Podnikatelský sektor 8 milionů

Počet projektů v podnikatelském sektoru až 120 projektů

NRB pomáhá podnikatelům

Program ELENA počítá také s podnikatelským sektorem, kde poradenství pomůže při přípravě až 120 úsporných projektů. Do tohoto sektoru může NRB uvolnit osm milionů korun. Podnikatelům NRB nabízí zajištění energetického posudku. Dále umožňuje pomoc při přípravě projektu a kompletaci žádosti o bezúročné financování z programů ENERG a Úspory energie, které napomáhají financovat podnikatelské projekty zaměřené na úsporu energie pro Prahu a další místa po celém Česku.

,,I podnikatelům nabízíme pokrytí až devadesáti procent nákladů na přípravu projektu a dále navazující bezúročný úvěr na vlastní investici," říká k výhodám poradenství u NRB Čestmír Hrdinka, koordinátor Programu ELENA. ,,Navíc toto poradenství nezakládá veřejnou podporu a nečerpá tak podnikatelům prostředky z de minimis," dodává Hrdinka.

Úsporné projekty všude kolem nás

Mezi energeticky úsporné projekty, které byly realizovány s pomocí úvěrů od NRB, patří například rekonstrukce Národního pavilonu Z na Výstavišti České Budějovice nebo rekonstrukce areálu české firmy KAMA, která vyrábí pletené sportovní zboží. ,,Úvěry u NRB čerpají podnikatelé na různé projekty, například když mění technologii, zateplují objekty, vyměňují kotle nebo pořizují úspornější osvětlení," říká Hrdinka.

Za dobu více než 25 let se v ČR uskutečnilo přes 260 EPC projektů. ,,Mezi nejzajímavější určitě patří budovy Národního divadla, kde několik EPC projektů přineslo ,,zlaté kapličce" mnoho milionů uspořených nákladů," říká Sochor s tím, že díky revitalizaci ročně uspoří 27 procent dřívějších nákladů na energie. V průběhu 10 let tak Národní divadlo ušetřilo téměř 50 milionů korun, přičemž původní investice se pohybovaly v řádu třech desítek milionů.

Dalším úspěšným příkladem je Kongresové centrum Praha nebo hotel Thermal v Karlových Varech. Nejvíce projektů ovšem vzniklo v objektech řady českých měst a krajů, jakými jsou školská, zdravotnická, kulturní, sportovní, administrativní a jiná zařízení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů