Pátek, 26. dubna 2024

15. února - Mezinárodní den hrochů

I hroši mají svůj den - každý rok se 15. února slaví Mezinárodní den hrochů. Hroch je ohroženým druhem a mezinárodní společenství se snaží ochránit hrochy prostřednictvím různých opatření, jako je zákaz lovu a ochrana stanovišť.

15. února - Mezinárodní den hrochů

Hroši obojživelní jsou třetím nejtěžším recentním druhem sudokopytníka. Za jejich nejbližšího příbuzného je považován hrošík liberijský. Oba tlustokožci jsou zástupci africké fauny a oba jsou výhradně býložravci a obávanými zvířaty ve svém habitatu.
Hroch obojživelný žije v Africe na jih od Sahary (ale také v Kolumbii, v bývalém ranči Pabla Escobara. Je jich asi osmdesát a podle Forbesu tito potomci čtyř exemplářů, které si Escobar přivezl do své soukromé ZOO :-).
Opatrně s nimi...
Hroší samec váží až tři tuny. Je tak nejtěžším sudokopytníkem a celkově patří hroši mezi nejtěžší tvory. I proto může být hroch považován za nebezpečné zvíře (navíc je vybaven velkými zuby). Pokud se cítí ohrožen nebo chrání své mládě, může se stát agresivním a napadat lidi nebo jiná zvířata. Nicméně, hroši jsou obvykle plaší a unikají konfrontaci s lidmi, pokud to je možné. Lidé by měli respektovat hrochy jako silné a potenciálně nebezpečné zvíře a vyvarovat se kontaktu s nimi, pokud to není nezbytné.
Vodní kůň? Prase? Ani ne.
Byli považováni za příbuzné prasat, podle nedávných výzkumů však mají blíž ke kytovcům.
Zajímavý je původ jeho jména: Ve většině světových jazyků se používá název odvozený od starořeckého jména hippopotamos (doslova "říční kůň"), pouze čeština má jméno odvozené nejpíše od slova hrochot (rachot). Z češtiny ho přejela slovenština.
  • Jí hlavně rostlinnou potravu, za den spořádá desítky kilogramů trávy.
  • Umí spát pod vodou, ale každých pár minut se vynoří, aby se nadechnul.
  • Má plovací blány, díky své hmotnosti také často chodí po vodním dně a hledá potravu.
  • Je považován za nebezpečné zvíře, jehož chování nelze vždy zcela předvídat.
Hroch krev nepotí
A pozor - odolná "hroší kůže" je mýtus: kůže tohoto živočicha je sice silná, ale velmi citlivá a náchylná k praskání. Hroch si ovšem produkuje vlastní "opalovací krém" - růžový sekret, kvůli jehož barvě se kdysi mělo za to, že hroši umějí potit krev...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů