Neděle, 12. května 2024

4. prosine - Mezinárodní den gepardů

Sprinteři přírody, tito rychlí tvorové ztělesňují ladnost a rychlost, vymalovaní ve zlatém kabátě, prohánějící se v divokých savanách.Mezinárodní den gepardů oslavuje tato neuvěřitelná zvířata a zároveň zvyšuje povědomí o hrozbě jejich vyhynutí.

4. prosine - Mezinárodní den gepardů

Jsou to přesné, vysoce výkonné stroje matky přírody, navržené tak, aby dělaly jednu práci a dělaly ji s neuvěřitelnou dovedností a účinností. Dokážou zrychlit rychleji než Ferrari, zrychlit z 0 na 75 mph za pouhé 3 sekundy. To je pravda, mluvíme o Gepardu!


Historie Mezinárodního dne gepardů
Jako zakladatelka Fondu na ochranu gepardů (CCF) se Dr. Laurie Marker rozhodla připomenout Khayama, geparda, kterého vychovala na Wildlife Safari, které provozovala v Oregonu, a na jeho památku ustanovila 4. prosinec jako Mezinárodní den gepardů.

Khayam sloužil jako součást důležitého experimentu, který pomohl určit, zda lze gepardy v zajetí naučit samostatně lovit a žít ve volné přírodě poté, co byli v zajetí. Po cestě do Namibie se experiment ukázal jako úspěšný. Dr. Marker a Khayam se však po experimentu přesto vrátili domů poté, co si všimli, že místní lovci likvidují divoké gepardy jako hrozbu pro jejich živobytí.

Dr. Markerová, inspirována tímto setkáním, se rozhodla přestěhovat do Namibie, aby pomohla zmírnit rozpor mezi farmáři a majestátním gepardem. Bylo to v roce 1990, kdy založila CCF. Gepardi jsou neuvěřitelná zvířata, jsou dnes nejrychlejším suchozemským savcem ve volné přírodě.

Je smutné, že ačkoliv bývala tato čísla výrazně vyšší, dnes ve volné přírodě zůstalo pouze 8 000 těchto tvorů, což je počet, který z nich činí nejohroženější kočku v Africe. Gepardi si drží pozici nejrychlejšího suchozemského savce na světě díky některým trikům, které je dokonale přizpůsobily pro vysokou rychlost.

Plná rychlost geparda je tak vysoká, že se jejich tlapy dotknou země pouze jednou za 6 až 7 metrů a jejich svalnatý ocas jim pomáhá při těchto vysokých rychlostech řídit jako kormidlo. Netřeba dodávat, že jakmile má gepard na svých prackách kořist, není úniku!

Jak oslavit Mezinárodní den gepardů
Oslava Mezinárodního dne gepardů má být nejen zábavná, ale i poučná. Je to důležitý den pro zvýšení povědomí o volně žijících zvířatech, takže vyzkoušejte některé z těchto nápadů, abyste si tento den uctili:

Naučte se vše o gepardech
Za prvé, toto je ideální den, abyste se o těchto úžasných zvířatech dozvěděli všechno možné. Vyzkoušejte tyto nápady, jak se více zapojit do světa gepardů:

Sledování dokumentů je fascinujícím způsobem, jak se dozvědět o strádání těchto krásných tvorů. K dispozici je několik možností, včetně Running for Their Lifes, Cheetah: Against All Odds nebo Cheetah Family & Me od BBC.
Zúčastněte se různých akcí pořádaných na Mezinárodní den gepardů v různých místních zoologických zahradách.
Čtěte dětem knihy o gepardech, ať už je kupujete nebo si je půjčujete v místní knihovně. Mohou to být tituly jako How Many Spots Has a Cheetah Got? Steve Martin; Oshok a gepard od Arjuna Dhola; nebo úžasná fotografická kniha Remembering Cheetahs od Wildlife Photographers United.
Uspořádejte oslavu Mezinárodního dne gepardů
Dejte dohromady přátele, rodinu nebo spolupracovníky a uspořádejte večírek, který něco znamená! Použijte téma geparda a mějte dekorace připomínající gepardí skvrny nebo také téma džungle. Podávejte občerstvení podle tématu, jako jsou Gepardí tlapky nebo ozdobte gepardí dort. Nakonec si pro večerní zábavu pusťte dokument o gepardech (uvedený výše).

Nezapomeňte udělat z večírku sbírku tím, že požádáte hosty, aby s sebou přinesli dar, nebo předem získejte nějaké dárky, které lze použít k vytvoření aukce. Zatímco tam budete, vyzvěte všechny, aby se přihlásili k odběru zpravodajů Fondu na ochranu gepardů, aby mohli zůstat informováni.

Pomoc s ochranou gepardů
Připojte se dobrovolnictvím nebo přispěním jedné z těchto skupin:

Fond na ochranu gepardů
Tato organizace (zmíněná výše) byla založena v Namibii v roce 1990. Jejich webové stránky nabízejí mnoho možností pro vzdělávání a dárcovství, stejně jako nákup zdrojů na podporu zvířat. Kromě pouhého darování mohou přátelé geparda skutečně sponzorovat, ať už měsíčně nebo po celý rok.
African Wildlife Foundation
AWF, který se zavázal chránit zvířata na celém africkém kontinentu, pracuje na řešeních souvisejících s budováním komunit a předcházením konfliktu mezi lidmi a divokou zvěří.
Zapojení komunity do záchrany gepardů je ideální, když se to spojí s úsilím místní zoo. Lidé, kteří žijí v místě, kde se v jejich místní zoo nekonají oslavy Mezinárodního dne gepardů, by se je mohli rozhodnout ZOO kontaktovat a zjistit, co lze udělat, aby je zařídili, a v případě potřeby dobrovolně pomohou s jeho provozem!

Gepard je známý tím, že je neuvěřitelně rychlý, ale s vaší pomocí můžeme společně zpomalit jeho vyhynutí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů