Sobota, 27. dubna 2024

28. listopadu - Giving Tuesday

Giving Tuesday je světový den štědrosti a dobrých skutků. Slaví se od roku 2012 vždy první úterý po Dni díkuvzdání a jako protipól nákupnímu šílenství Black Friday. V tento den se stovky milionů lidí napříč všemi kontinenty spojí, aby inspirovali ke štědrosti a konali dobro. Udělejte společně s námi nejen na Giving Tuesday něco dobrého. Každý dobrý skutek a projev štědrosti se počítá.

28. listopadu - Giving Tuesday

GivingTuesday vznikl v roce 2012 jako jednoduchá myšlenka: den, který povzbuzuje lidi k dobru. Od té doby se rozrostla v celoroční celosvětové hnutí, které inspiruje stovky milionů lidí k dávání, spolupráci a oslavě štědrosti.

GivingTuesday vznikl také jako protipól k Black Friday. Proti tomuto svátku konzumu se snaží bojovat nejen Mezinárodní den nekupování ničeho. Podle odhadů utratí český zákazník během Black Friday přibližně pět až šest tisíc korun. Naproti tomu průměrný roční dar na dobročinné projekty se pohybuje kolem 500 korun. Ukázal to nový výzkum agentury Ipsos pro Asociaci společenské odpovědnosti, která v Česku od roku 2016 zastřešuje mezinárodní den dobrých skutků, ve světě známý jako Giving Tuesday.
Je to jednoduchý nápad: ať už se někdo usmívá, pomáhá sousedovi nebo cizímu člověku, ukazuje se na problém nebo lidi, na kterých nám záleží, nebo dáváme něco z toho, co máme, těm, kteří potřebují naši pomoc, každý projev štědrosti se počítá a každý má něco, co může přispět k budování lepšího světa, ve kterém všichni chceme žít.
Jak se zapojit:
  • Darujte peníze na podporu neziskové organizace nebo prospěšné aktivity, která vám dává smysl.
  • Darujte věci, které již nepoužíváte, organizacím či lidem, kteří je potřebují. Darovat lze boty či zimní kabát lidem bez domova nebo třeba jídlo a drogerii potravinovým bankám.
  • Darujte jako dárek voucher s dobrým skutkem.
  • Staňte se dobrovolným dárcem krve nebo vstupte do registru dárců kostní dřeně.

TIP: podpořte třeba spolek Ukliďme Česko, který se krom dobrovolnických úklidů věnuje inovativním projektům na ochranu životního prostředí, jako www.KAMsNIM.cz nebo www.EKOkalendar.cz

V rámci Black Friday utratí Češi každý rok okolo 7 miliard korun... Bojkotujte spolu s námi nákupní horečku a plné tašky zboží na pár použití a podejte raději pomocnou ruku někomu, komu tak můžete změnit život. Protože o Dobro se není třeba rvát u výkladních skříní.

Přidejte se ke společné cestě za happyendem, kde dobro nad konzumem zvítězí!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů