Čtvrtek, 28. března 2024

23. březen - Světový den medvědů

Světový den medvědů (World Bear Day) je věnován ochraně všech medvědů bez ohledu na druh. Medvědi jsou globálně ohroženi úbytkem jejich životního prostředí v důsledku činnosti člověka, klimatických změn, ale také vzhledem ke své mohutnosti i přímými konflikty s lidmi.

23. březen - Světový den medvědů

V neposlední řadě byli a někde stále ještě jsou medvědi využíváni v zábavním průmyslu a také pro asijskou medicínu (žluč či vaření polévek z medvědích tlap).

Na Zemi se v současné době vyskytuje osm druhů medvědů, u některých rozlišujeme více poddruhů. Ještě v nedávné době byly k medvědům řazeny i pandy, ale ve skupině největších suchozemských šelem zůstala jen panda velká (Ailuropoda melanoleuca), jedinou pravou pandou je panda červená (Ailurus fulgens), která byla vyčleněna do samostatné čeledi pandovití. Medvědi se vyskytují v Evropě, Asii a Americe. Dříve se vyskytovali i v horách na severozápadě Afriky, zde však byli vyhubeni. Jednalo se o medvěda atlaského (Ursus arctos crowtheri), poddruh medvěda hnědého, který byl vyhuben ve 2. polovině 19. století.

Největším medvědem je medvěd lední (Ursus maritimus), který obývá arktické ostrovy a severské pevninské pobřeží. Samec může dosáhnout hmotnosti až 600 kg. Soupeřem v mohutnosti by mohl být kodiak (jeden z poddruhů medvěda hnědého). Naopak nejmenším medvědem je medvěd malajský (Helarctos malayanus) vážící maximálně 65 kg. Největší areál obývá medvěd hnědý (Ursus arctos), na němž vytváří až 16 poddruhů. Ty mají velkou variabilitu tělesné hmotnosti - od cca 60 kg až po 600 kg právě u kodiaka. V Evropě a vzácně i v České republice se vyskytuje poddruh brtník (Ursus arctos arctos). Toto pojmenování je odvozeno od slova brť. Tak byly označovány duté stromy, ve kterých si dělaly hnízdo divoké včely. Brtník byl včelař, který z brtí vybíral med, což s oblibou dělají i medvědi. Brtník je i obec ve středních Čechách.

Medvědí kvíz
Medvědi jsou velmi zajímavá skupina zvířat. Více se o nich můžete dozvědět i prostřednictvím kvízu.

Zdroj: ZOO Ostrava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů