Úterý, 14. května 2024

13. července - Mezinárodní den hornin

Mezinárodní den hornin byl vytvořen proto, aby se lidé na celém světě mohli dozvědět více o nejrůznějších horninách, které hrají v životním prostředí velkou roli a lidé je v průběhu let využívali k mnoha účelům.

13. července - Mezinárodní den hornin

Horniny využívalo lidstvo v celé historii. Od doby kamenné se kameny používaly jako nástroje a minerály a kovy nalezené v horninách byly nezbytné pro rozvoj lidské civilizace. Zkrátka, kde bychom byli bez kamenů? Vydejte se na jejich "lov" a uvidíte, kolik různých druhů můžete najít, včetně některých překvapivě krásných a vzácných.

Kámen či obecněji hornina je přirozeně se vyskytující pevný agregát jednoho nebo více minerálů nebo mineraloidů. Například běžná hornina žula je kombinací minerálů křemene, živce a dalších složek jako biotit, muskovit, turmalín, granát, případně dalších složek. Vnější pevná vrstva Země, litosféra, je tvořena horninami. Jsou definovány tři hlavní skupiny hornin: magmatické, sedimentární a metamorfované. Vědecké studium hornin se nazývá petrologie, která je základní složkou geologie. Na granulární úrovni se horniny skládají ze zrn minerálů, což jsou homogenní pevné látky vytvořené z uspořádaných chemických sloučenin.

Jak oslavit Mezinárodní den hornin

Mezinárodní den hornin můžete oslavit mnoha různými způsoby. Proč třeba spolu s rodinou či přáteli nevyrazit na "lov" kamenů? Můžete sbírat různé druhy a naučit se o nich něco.

Jedním ze způsobů, jak oslavit Mezinárodní den hornin, je užít si umělecký projekt zahrnující kameny. Nejlepší kameny na malování jsou ty, které se vejdou do dlaně. Nejlepší povrchy pro obrázky a návrhy jsou kameny, které mají rovný povrch a jsou pěkné a hladké.

Další z možností je trochu prozkoumat různé typy hornin, které jsou dostupné po celém světě a jejich různá použití. Tyto znalosti můžete sdílet se svými přáteli a rodinou.

A především. Naplánujte si návštěvu mineralogické burzy, nebo muzea s mineralogickou expozicí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů