Sobota, 27. července 2024

Divize firmy Harley-Davidson pro výrobu elektrických motocyklů vstoupí na burzu

Divize firmy Harley-Davidson pro výrobu elektrických motocyklů vstoupí na burzu

Divize americké společnosti Harley-Davidson pro výrobu elektrických motocyklů LiveWire vstoupí na burzu. Učiní tak prostřednictvím fúze s firmou specializovanou na akvizice, takzvanou SPAC. Transakce divizi ohodnocuje na 1,77 miliardy dolarů (zhruba 40 miliard Kč), oznámil dnes Harley-Davidson.

LiveWire se spojí s firmou AEA-Bridges Impact Corp (ABIC), s jejímiž akciemi se už na burze obchoduje. ABIC patří mezi společnosti typu SPAC (Special Purpose Acquisition Companies), což jsou prázdné firmy založené pouze pro účely akvizice. Tyto firmy obvykle nejprve vydají akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO), vstoupí na burzu a pak hledají vhodný cíl k převzetí. Pro ten pak znamená spojení s firmou SPAC rychlou a jednoduchou cestu na burzu.

"Dnešní oznámení je historickým milníkem. LiveWire se stane prvním veřejně obchodovaným výrobcem elektrických motocyklů v USA," uvedl šéf společnosti Harley-Davidson Jochen Zeitz.

Dokončení transakce se očekává v první polovině příštího roku. Předpokládá se, že s akciemi sloučeného podniku se bude na newyorské burze obchodovat pod symbolem LVW. LiveWire díky transakci získá 545 milionů dolarů na financování svého strategického plánu, který zahrnuje investice do nových produktů a posílení globální výrobní a distribuční sítě. Harley-Davidson si v divizi ponechá podíl kolem 74 procent.

Harley-Davidson se tak stává další z řady firem, které se v poslední době snaží využít růstu zájmu investorů o dopravní prostředky s elektrickým pohonem. V listopadu například americký výrobce elektromobilů Rivian prodejem akcií v primární veřejné nabídce získal 11,9 miliardy dolarů a jeho tržní hodnota při debutu na burze překonala 100 miliard dolarů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů